Capital.ba

Radnici “Aide” i danas ispred Kantonalne vlade

17.02.2015. / 15:05

aidaTUZLA, Radnici obuće “Aida” iz Tuzle i danas su se okupili ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, tražeći da budu riješeni njihovi nagomilani problemi.

Predstavnici radnika razgovarali su sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Kantonalne vlade Mulagom Fejzićem koji im je, kako kažu, obećao da će insistirati da se dostavi izvještaj o poslovanju Fabrike obuće “Aida”.

Fejzić je ranije rekao da će se Vlada Tuzlanskog kantona u narednom periodu pozabaviti i pitanjem gdje su završila novčana sredstva koja je Kantonalna vlada davala Fabrici obuće “Aida”.

“Vlada Tuzlanskog kantona je u prošloj godini u dva navrata novčano pomagala ekonomsku održivost fabrike, da radnicima bude plaćeno zdravstveno osiguranje, te da se desetak radnika penzioniše, za šta je ukupno izdvojeno do 200.000 KM. Zato tražimo od rukovodstva fabrike izvještaj o utrošku tih sredstava”, rekao je tada Fejzić.

Potpredsjednik Sindikata radnika “Aide” Hasan Užičanin rekao je novinarima da su generalni direktor i direktor finansija “Aide” dužni da do sutra dostave ministru izvještaj o poslovanju i dodao da će predstavnici ove fabrike i sutra biti u kabinetu ministra Fejzića.

Prema njegovim riječima, radnici će se svaki dan okupljati ispred zgrade kantonalne Vlade, sve dok ih ne primi mandatar za sastav nove vlade Bego Gutić.

I radnici fabrike deterdženata “Dita” i “Livnice čelika” iz Tuzle, kao i fabrike namještaja “Konjuh” iz Živinica najavili su da će se okupiti u petak, 20. februara, ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli i čekati sve dok poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona ne imenuju novu vladu.

Radnici kažu da će ići na proteste u Sarajevo, ako nova vlada Tuzlanskog kantona ne bude imala sluha za rješavanje njihovih problema, javili su federalni mediji.

Zahjevi radnika su povezivanje radnog staža, pokretanje proizvodnje ili materijalno zbrinjavanje.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!