Capital.ba

Prevoz u RS skuplji za 15 odsto

23.01.2008. / 8:15

BANJALUKA , Cijene autobuskih karata međugradskog i međudržavnog prevoza u Republici Srpskoj povišene su do 15 odsto, potvrdili su juče prevoznici.
 
U zavisnosti od prevoznika i linije saobraćanja zbog porasta cijena goriva, prošle sedmice karte su kod većine kompanija poskupjele od 10 do 15 odsto.
“Cijena goriva kreće se u prosjeku oko dvije KM po litru, što je izuzetno skupo. S obzirom da direktno zavisimo od ove sirovine sasvim je opravdano što su cijene porasle. I ranije smo imali potrebe za porastom cijena, ali to nismo činili”, rekao je Goran Starčević, izvršni direktor saobraćaja u preduzeću “Autoprevoz” Banjaluka.
Na autobuskoj stanici u Banjaluci istakli su da je porast cijena karata naročito uočljiv kod dužih relacija.
Cijena autobuske karte na relaciji Banjaluka – Subotica u preduzeću “Smiljić” Banjaluka povišena je sa 41 na 43 KM, a u preduzeću “Autoprevoz” Banjaluka sa 39 na 47 KM.
U preduzeću “Bis turs” autobuska karta na relaciji Banjaluka – Sarajevo povišena je sa 23 na 30 KM, u preduzeću “Smiljić” sa 26 na 30 KM.
U preduzeću “Milinović” Banjaluka, koji su za dvije KM povisili cijenu karte na relaciji Banjaluka – Derventa, te za jednu KM cijenu karte Banjaluka – Prnjavor, potvrdili su da je poskupljenje sasvim opravdano.
“Prevoznici praktično jedva zarađuju za gorivo, ali smatramo da porast cijene karte u prosjeku ne bi trebalo da prelazi tri KM”, saopšteno je iz preduzeća “Milinović”.
Kako su istakli, građani su predvidjeli poskupljenje tako da nije bilo većih iznenađenja.
Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je juče da se cijene usluga prevoza lica u drumskom saobraćaju u RS, kao i u cijeloj BiH, formiraju slobodno.
“Postoje razmišljanja da se u novi zakon o prevozu u drumskom saobraćaju RS ugrade odredbe kojima bi se propisalo formiranje jedinstvenog cjenovnika, koji bi morao da bude odobren od strane Agencije za cijene RS”, zaključio je Čubrilović.Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!