Capital.ba

Azijske berze blago porasle, dolar stabilan

15.10.2014. / 11:00

azijske berzeTOKIO, Na azijskim su berzama cijene akcija jutros porasle, odmaknuvši se od najnižih nivoa u sedam mjeseci, no trguje se oprezno zbog novih naznaka slabosti kineske i ekonomije evrozone.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,7 odsto.

U Južnoj Koreji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 odsto. Nakon jučerašnjeg uspona, jutros se taj indeks dodatno odmaknuo od najnižih nivoa u sedam mjeseci.

Azijske je ulagače ohrabrio prekid pada cijena akcija na Wall Streetu. Nakon tri dana oštrog pada, juče je S&P 500 indeks blago porastao. No, najveća svjetska berza i dalje je nestabilna, na što upućuje pad Dow Jones indeksa četvrti dan zaredom.

Juče su stigle nove naznake slabosti njemačke ekonomije, jer je prema izvještaju ZEW instituta raspoloženje investitora po prvi put nakon gotovo dvije godine palo u negativno područje. Taj je institut poručio i da je moguć pad najveće ekonomije evrozone u recesiju u trećem tromjesečju, premda ne bi trebala potrajati.

“Vijest o oštrom padu poslovnog povjerenja u Njemačkoj ojačala je zabrinutosti u vezi evropske ekonomije. Problemi u Evropi predstavljaju čeoni vjetar za druge ekonomije, uključujući američku, a i kretanja u Kini negativna su po svjetski rast”, kaže Ric Spooner, analitičar u kompaniji CMC Markets.

Prema jutros objavljenim podacima, u Kini je u septembru inflacija skliznula na 1,6 odsto, najniži nivo od 2010. godine i ispod očekivanja analitičara, što je još jedan pokazatelj da druga po veličini svjetska ekonomija gubi na zamahu, uprkos podsticajnim mjerama vlasti.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizovao nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,1 odsto, na 85,93 boda.

Pritom je u odnosu na japansku valutu kurs dolara porastao s jučerašnjih 107,10 na 107,25 jena.

Cijena evra prema američkoj valuti skliznula je, pak, na 1,2640 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,2725 dolara.

Slabljenje evra posljedica je jučerašnjeg smanjenja procjena rasta njemačke ekonomije u ovoj i idućoj godini, ali i upozorenja agencije Fitch da bi mogla smanjiti kreditni rejting Francuske zbog problema s budžetskim deficitom i visokim javnim dugom. Hina

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!