Capital.ba

IKEA spasava Krivaju

18.01.2008. / 8:00

ZAVIDOVIĆI , Zbog namjere švedske kompanije IKEA da kupi “Krivaju” iz Zavidovića, Opštinski sud u Zenici juče je drugi put odgodio ročište na kojem je trebalo da bude razmotren prijedlog za otvaranje stečaja u zavidovićkom kolektivu.
 
Predstavnici “Krivaje” podnijeli su zeničkom sudu dokaze da se nalaze u fazi privatizacije i da je švedski gigant zainteresovan za njihovu kupovinu, što je sudija Ramo Ljevaković uvažio i ročište za pokretanje stečajnog postupka odgodio za 30. april.
IKEA, najveći svjetski proizvođač namještaja, dostavila je pismo namjere kojim i zvanično izražava spremnost da stupi u pregovore za kupovinu većinskog dijela dionica u posrnulom zavidovićkom gigantu.
“Šveđani nemaju iskustva u privatizacijskom postupku na našim prostorima i zbog toga u ‘Krivaju’ žele ući zajedno sa svojim poslovnim partnerom, preduzećem ‘Ferimpex’ iz Zavidovića. Oni bi zajedničkim ulaganjem kupili cijelu ‘Krivaju'”, kaže Halid Šibonjić, pomoćnik direktora za pravne poslove “Krivaje”.
“Ferimpex” je i sam bio spreman da učestvuje u privatizaciji, ali je bio zainteresovan samo za četiri tehno-ekonomske cjeline “Krivaje”. Nakon što je uspostavio partnerstvo sa Šveđanima “Ferimpex” se povukao iz samostalne akcije.
“Vjerujemo da je kupovina cijelog kombinata jedina prava šansa i da bi u tom slučaju svi radnici bili zadovoljni. Ne bi bilo prekobrojnih, kao u prvom ponuđenom modelu privatizacije, koji bi bez posla ostavio najmanje 1.000 od sadašnjih 2.200 radnika”, kaže Šibonjić.
Eksperti kompanije IKEA narednih dana trebali bi doputovati u BiH kako bi obišli “Krivaju” i razgovarali s predstavnicima Vlade FBiH, koja je stopostotni vlasnik “Krivaje”.
IKEA i “Ferimpex” žele da kupe 70 posto kapitala “Krivaje”. Preostalih 30 posto kapitala, na osnovu milionskih dugovanja prema zaposlenima, pripalo bi radnicima koji bi na taj način ušli u vlasničku strukturu “Krivaje”.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!