Capital.ba

Potvrđen visok rejting Japana

25.09.2014. / 15:52

japanTOKIO, Američka rejting agencija Standard i Purs potvrdila je dugoročni kreditni rejting Japana na “AA-“, ali je i zadržala negativnu prognozu.

S&P je, takođe, potvrdio kratkoročni suvereni kreditni rejting Japana na “A-1+”, prenosi agencija Frans pres.

“Naša ocjena kreditnog rejtinga Japana predstavlja balans između snažne spoljne pozicije zemlje, njene uspješne i diverzifikovane ekonomije, političke stabilnosti i stabilnog finansijskog sistema sa jedne strane i sa druge strane veoma slabe fiskalne pozicije koju pogoršavaju sve starija populacija i uporna deflacija”, navodi se u saopštenju agencije.

Privreda Japana je prošle godine bila u usponu, pošto su nastojanja premijera Šinza Abea da postakne rast pomogla obaranju vrijednosti jena, što je povećalo profit izvoznika i postaklo rast vrijednosti akcija na japanskim berzama.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da privredni rast Japana sada usporava, kao posljedica aprilskog podizanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) na osam sa pet odsto. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!