Capital.ba

Planirano otvaranje niza kompanija

03.09.2014. / 17:50

ivica-dacicBEOGRAD, Prvi potpresjednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da povoljan ambijent omogućava dolazak novih stranih investitora u Srbiju.
U ovoj i narednoj godini planirano je otvaranje niza novih kompanija u Srbiji.

On je u Skupštini Srbije istakao i da je vlada odlučna u pronalaženju strateškog partnera za Željezaru Smederevo , jer je, dodao je, adekvatno rješavanje statusa tog preduzeća veoma važan momenat u funkcionisanju ekonomije Srbije sa mnogo aspekata.

Značaj željezare, jedinog proizvođača kvalitetnog čelika u Srbiji izuzetno je veliko za snabdjevanje svih domaćih kompanija koje su kupci željezarinih proizvoda i njenih dobavljača”, istakao je Dačić.

On je precizirao da je ove godine planirano postavljanje kamena temeljca i otvaranje novih kompanija, kao što su Džonson elektriks u Nišu, Kalcedonia u Subotici, Mišelin u Pirotu, Leoni u Doljevcu, RKS u Smederevu, a u narednoj Svarovski u Subotici , Nort Karton u Jagodini i Geoks u Vranju.

Dačić je rekao da je među najuspješnijim primjerima partnerstva saradnja sa kompanijom “Al Ravafed” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, podsjetivši da ugovor sa tom kompanijom predviđa osnivanje zajedničkog preduzeća za investiranje u poljoprivredi Srbije.

Cjelokupna investicija od 140,5 miliona evra obezbjeđuju UAE, dok Srbija nema takvu vrstu investicione obaveze, napomenuo je Dačić.

Prvo ulaganje novoosnovanog preduzeća predstavljaće kupovina dijela imovine dva poljoprivredna društva u restrukturiranju AD “Bačka” iz Sivca i “Jadran” AD iz Nove Gajdobre u iznosu od 22 miliona evra i time će se omogućiti otplata dugovanja tih privrednih društava, naglasio je Dačić.

On je podsjetio i da je tek ova vlada uspjela da privatizuje JAT čiji su prosječni godišnji gubici od 2003. godine bili 35 miliona evra, kao i da se očekuje da će, zahvaljujući privatizaciji te aviokompanije koju je obavio “Etihad”, “Er Srbija” 2014. godinu završiti sa profitom. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!