Capital.ba

Kina neočekivano smanjila novo kreditiranje

14.08.2014. / 7:40

kinaPEKING, Kina je u julu neočekivano smanjila obim novog kreditiranja na 385,2 milijarde juana (140 milijardi dolara) u poređenju sa 1.793 milijarde juana prethodnog mjeseca i 699,7 milijardi juana u julu 2013, pokazali su zvanični podaci. 

Julske vrijednosti tog indikatora su najniže nakon svjetske finansijske krize. Ekonomisti su u prosjeku očekivali da nivo novih kredita u julu dostigne 780 milijardi juana, objavila je agencija Blumberg.

Međutim, Narodna banka Kine je uvjerena u stabilan rast kreditiranja ubuduće. Ona je navela da je jul tradicionalno period slabljenja rasta kredita. U prvih 10 dana avgusta dnevni obim davanja novih kredita bio je 30 do 50 milijardi juana, saopštila je centralna banka.

Agregat novčane mase M2 (najširi pokazatelj) povećan je 13,5 odsto, dok je očekivani rast bio 14,4 odsto. Ukupni obim finansiranja u Kini u julu je dostigao 273,1 milijardu, u odnosu na 1.970 milijardi juana mjesec dana ranije i prosječnom procjenom ekonomista od 1,5 biliona juana. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!