Capital.ba

Moskva zatvara vazdušni saobraćaj preko Sibira?

06.08.2014. / 12:10

rusijaMOSKVA, Ukoliko Rusija zatvori vazdušni saobraćaj preko trans-sibirske rute za zapadne avio-kompanije, “Lufthanza” bi mogla da izgubi više od milijarde evra za samo tri mjeseca – rečeno je magazinu “Forbs” iz ove kompanije.

Trans-sibirska ruta izuzetno je važna za vodeće evropske aviokompanije, kao što su “Britiš ervejz”, “Er Frans” i “Lufthanza”.

Stručnjaci za vazdušni saobraćaj ističu da bi ruska blokada ove rute produžila, u prosjeku, putovanje prema Aziji za jedan i po sat, a troškovi bi bili znatno veći.

Istovremeno, ovaj ruski odgovor na zapadne sankcije prema ruskim avio-kompanijama pogodio bi i “Aeroflot”.

Naime, “Aeroflot” ubire novac od svih aviokompanija koje koriste trans-sibirsku rutu, pa fiksna cifra “Aeroflotu” godišnje donosi oko 300 miliona američkih dolara.

Tako bi ovaj potez znatno pogodio i ruskog prevoznika, kome su dionice ove godine već ozbiljno pale.

Neki ruski dnevnici najavljuju mogućnost da bi Moskva, u okviru uzvraćanja na EU sankcije, mogla da ograniči, ili čak u potpunosti blokira evropski vazdušni saobraćaj prema Aziji koji ide preko ruskog Sibira.

Informacije dolaze neposredno nakon što su EU sankcije suspendovale rad “Dobroleta”, ogranka ruske aviokompanije “Aeroflot”.

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!