Capital.ba

Afrika na dobrom putu da postane eldorado

04.08.2014. / 18:37

dolariPARIZ, Privredni rast na afričkom kontinentu ove godine, prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, biće 5,2 odsto, a četiri od 10 zemalja sa najbržim rastom potiče sa afričkog kontinenta.

Afirka postaje sve zanimljivije tržište. Ratovi, državni udari i socijalne drame na ovom kontinentu sve su rjeđi, piše francuski Figaro.

Među prvim zemljama koje su pokazale snažno interesovanje za afričko tržište bila je Kina koja je još 2009. od SAD preuzela primat u ukupnoj vrijednosti spoljnotrgovinske razmjene sa Afrikom.

Kinesko-afrička razmjena u 2000. godini vrijedila je jedva 10 milijardi dolara, u 2008. prešla je 100 milijardi, da bi 2013. dostigla čak 200 milijardi dolara.

Najveće interesovanje Kine na afričkom tržištu je za osnovnim sirovinama, kao što su nafta, gvožđe, bakar ili drvo, dok u isto vrijeme Kina masovno u Afriku izvozi finalne proizvode kojima je očarala 300 miliona osoba nove afričke srednje klase.

Drugi azijski privredni gigant, Indija, takođe je ubrzala saradnju sa afričkim zemljama, kroz veći uvoz sirovina za svoje fabrike, ali, za razliku od Pekinga, Nju Delhi se više oslanja na svoj privatni sektor.

U 2010. vrijednost indijsko-afričke razmjene iznosila je 30 milijardi dolara, a indijski investitori najviše su ulagali u telefoniju i farmaceutsku industijru.

Brazil je treća zemlja koja posljednjih godina intenzivira svoje prisustvo na afričkom kontinentu, te je u tom cilju otvorio više od dvadeset diplomatskih predstavništava za posljednjih 12 godina. Tanjug

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Afrika na dobrom putu da postane eldorado

    1. Vucic

      Pogotovi kad krene ebola ..