Capital.ba

Srbija : Zakon o radu stupa na snagu sutra

28.07.2014. / 7:25

zakon-o-raduBEOGRAD, Zakon o radu, koji je Skupština Srbije usvojila prošle nedjelje, stupa na snagu sutra, 29. jula.
Izmjene i dopune Zakona o radu treba da doprinesu sprovođenju mjera fiskalne politike u cilju unapređenja domaćih i stranih investicija u privredi, smanjenju “rada na crno” i povećanju zaposlenosti.

Zakon, pored ostalog predviđa pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini rada isključivo kod aktuelnog poslodavca, a ne za sve godine staža.

Naknada zbog otkaza dobijenog kao tehnološki višak je minimum zbir trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada kod aktuelnog poslodavca, a pravo na otpremninu zbog odlaska u penziju neće više biti tri, već dvije prosječne plate zaposlenog.

Izmjene Zakona predviđaju i pravo na naknadu za noćni rad od 26 odsto, ali ne i naknadu za smjenski rad.

Radni odnos na određeno vrijeme može da traje dvije, umjesto kao do sada godinu dana, pravo na korišćenje godišnjeg odmora zaposleni će dobiti poslije mjesec dana neprekidnog rada, a ne, kao do sada, poslije šest mjeseci, a gubi se pravo na naknadu za neiskorišćen godišnji odmor, izuzev ako zaposleni dobije otkaz.

U tom slučaju zaposleni ima pravo da, ako nije koristio cijeli ili dio godišnjeg odmora, dobije novčanu naknadu u visini osnovne zarade uvećane za minuli rad srazmjerno neiskorišćenim danima odmora.

Nove izmjene Zakona predviđaju smanjenje broja dana plaćenog odsustva sa sedam na pet za vjenčanje, porođaj supruge, teške bolesti članova porodice ili njihovu smrt, dok će za dobrovoljno davanje krvi zaposleni ubuduće dobiti dva slobodna dana.

Tokom godišnjeg odmora zaposleni će imati pravo na osnovnu zaradu uvećanu za minuli rad tokom tog mjeseca, a ne kao do sada na prosjek svoje zarade iz prethodna tri mjeseca.

Ukoliko je zaposleni na prinudnom odmoru ima pravo na 60 odsto osnovne zarade uvećane za minuli rad, a ne kao do sada na prosjek svoje zarade iz prethodna tri mjeseca.

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin, istakao je da se prijedlogom izmjena Zakona o radu u nekim djelovima povećavaju radnička prava, olakšava poslovanje, ali i stvaraju uslovi za priliv investicija.

On je rekao da je osnovni cilj izmjena Zakona o radu povećanje zaposlenosti i obezbjeđivanje pravne sigurnosti kako za poslodavce, tako i za zaposlene. Tanjug

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!