Capital.ba

Ruska vlada razmatra povećanje poreza

14.07.2014. / 13:24

moskvaMOSKVA, Vlada Rusije razmatra različite varijante za popunjavanje regionalnih budžeta, među kojima povećanje stope poreza na prihod fizičkih lica jedan do dva odsto, uvođenje progresivne skale oporezivanja, ukidanje olakšica za porez na dodatu vrijednost (PDV) na neku robu, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov. 

Razmatraju se razni prijedlozi, od uvođenja poreza na promet, što bi donijelo oko 200 milijardi rubalja (5,8 milijardi dolara), do povećanja stope poreza na dodatu vrijednost jedan do dva odsto, ili uvođenje progresivne skale, naveo je ministar u intervjuu listu Vjedomosti.

Prema njegovom mišljenju, moglo bi se razmisliti i o unifikacija stope PDV. Niz roba se oporezuje po stopi od 10 odsto, prvenstveno prehrambeni proizvodi, pri čemu ima mnogo rupa za utaju poreza, jer ima dosta preklapanja, pošto se neke robne grupe oporezuju i po 10 i po 18 odsto, objasnio je Siluanov.

On je ukazao da finansiranje troškova za penzije i obranu povećanih posljednjih godina zbog složene situacija u privredi i neispunjenja prognoziranog punjenja budžeta zahtjeva složena i nepopularna rješenja u oblasti poreza.

“Vrijeme jednostavnih budžetskih rješnja je prošlo. O tome smo i ranije govorili. Uzimajući u obzir značajne rashode u vidu programa naoružanja, povećanja rashoda za penzije, prinuđeni smo da donosimo teške i nepopularne mjere”, rekao je on Vjedomostima.

Ministar je podsjetio da su u vrijeme razmatranja nacrta budžeta za period 2015-2017 godine vlada i minstarstvo finansija imali u vidu sasvim drugačije prognoze tempa privrednog rasta i prihoda u državnu kasu. Tih prihoda nema, a rashodi su tu i treba ih finansirati, dodao je.

Ministarstvo finansija je predložilo da se u 2016-2017 svi rashodi smanje dva odsto. Ministarstvo, prema Siluanovu, treba da odluči “šta da se gradi, a od čega da se odustane, razmotri prijedloge da što bolje i jeftinije postigne rezultate vladinog programa“. Tanjug

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!