Capital.ba

„Alijans“ kupuje Dunav osiguranje

23.06.2014. / 7:10

alianzaBEOGRAD, Njemačka osiguravajuća kuća “Alijans” zainteresovana je za preuzimanje ”Dunav osiguranja”.

Izvor “Blica” kaže da su za ulazak u “Dunav osiguranje” zainteresovane i Evropska banka za obnovu i razvoj i Međunarodna finansijska institucija (IFC), ali da je favorit njemačka kompanija koja sa 180.000 zaposlenih ostvaruje profit od 10 milijardi evra godišnje.

“Alijans” je vodeće osiguranje u srednjoj i istočnoj Evropi. U Sloveniju su ušli 2008, a žele da se prošire na zapadni Balkan. Ova kompanija bi kupila većinski paket “Dunav osiguranja”. Ostali investitori su zainteresovani za manjinski udio, a takva prodaja bi samo produžila agoniju naše osiguravajuće kuće – kaže sagovornik “Blica” iz Nemanjine 11.

Naš izvor dodaje da je u toku interni takozvani dju dilidžens (detaljna analiza poslovanja) “Dunav osiguranja” koji će pokazati i cijenu po kojoj bi ova osiguravajuća kuća mogla da se proda. Plan je da se kupac nađe do kraja godine, a procjena je da bi se prodajom kompanije moglo dobiti između 250 i 400 miliona evra.

U “Alijansu” nisu željeli da potvrde naša saznanja, ali ni da ih demantuju.

– Nećemo da komentarišemo glasine, bilo je sve što su  poručili “Blic-u” u centrali “Alijansa” u Minhenu. Menadžment ove kompanije, međutim, javno je pokazao zainteresovanost za ulazak na srpsko tržište 2008. Tada je potpredsjednik “Alijansa” Klaus Junker izjavio da su “u toku pregovori sa Vladom Srbije o preuzimanju jednog od osiguravajućih društava”. “Alijans” je 2010. godine rezervisao milijardu evra za kupovinu novih kompanija.

Vjerovanje da će u “Dunav osiguranje” uskoro ući ozbiljna kompanija sve je očiglednije i među investitorima na Beogradskoj berzi, gdje cijena akcije ove osiguravajuće kuće kontinuirano raste.

– Za samo mjesec i po dana, od početka maja, vrijednost dionice je skočila sa 500 na više od 900 dinara. Kompanija pritom nije objavila rezultate i planove koji bi pogurale cijenu, naprotiv, njenu dobit od 140.000 evra u prošloj godini investitori na berzi ocjenjuju žalosnom – kaže jedan od učesnika na domaćem tržištu kapitala.

Ministartvo finansijaSrbije  naložilo je nedavno vanrednu reviziju poslovanja “Dunav osiguranja” zbog sumnje da se u ovoj kompaniji loše poslovalo i nenamjenski trošilo.  Blic

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!