Capital.ba

Moskva djelimično suspendovala uvoz mesa iz Srbije

12.06.2014. / 17:03

mesoBEOGRAD, Ruska veterinarska inspekcija spriječila je krajem maja pokušaj šverca oko 22 tone svinjskog mesa iz Srbije, čije je porijeklo bilo nejasno, pa je zato djelimično ograničen uvoz mesa iz Srbije u Rusiju, rečeno je na sjednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

Odbor je zatražio od nadležnih državnih institucija da dostave punu informaciju o razlozima ograničenog izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusku Federaciju, zbog štete koju ono može da nanese stočarstvu u Srbiji.

Predsjednik Odbora Marijan Rističević prenio je poslanicima dopis Ruske veterinarske inspekcije, u kojem je navedeno da su u kontejneru iz Srbije umjesto slanine pronađeni komadi svinjske kože bez pečata, kao i roba sa markiranim pečatom hrvatskih i španskih veterinarskih zavoda.

Rističević je rekao da je izvoz mesa i prerađevina smanjen, jer je ruska strana djelimično suspendovala Protokol o saradnji sa Ruskom Federacijom i carinskim savezom /Rusija, Bjelorusija i Kazahstan/.

On je predložio zakazivanje nove sjednice na kojoj će se raspravljati samo o ovoj temi, a od Ministarstva poljoprivrede zatraženo je da do tada dostavi izvještaj o razlozima privremenog ograničenja izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusiju.

Od Ministarstva poljoprivrede zatraženo je da dostavi analizu postupaka Uprave za veterinu i drugih nadležnih, kao i imena eventualnih odgovornih lica koja su dovela do privremene obustave izvoza mesa u Rusiju.

U zaključcima koje je usvojio Odbor, zatraženo je od direktora Uprave za veterinu Dejana Bugarskog da dostavi podatke o uvoznim pošiljkama mesa i jestivim dijelovima zaklanih životinja sa tačnim brojem, količinom, vrstom, nazivom zemlje izvoznice, nazivom uvoznika i namjenom, i to za cijelu 2013. godinu i za prvih pet mjeseci 2014. godine. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!