Capital.ba

Velika potražnja za evrima

15.01.2008. / 8:05

SARAJEVO, BANJALUKA ,U strahu od moguće devalvacije domaće valute građani BiH panično mijenjaju novac u evro zbog čega se već primijeti njegova nestašica, tvrde ulični dileri devizama.
 
“U posljednje vrijeme ne mogu izaći u susret prevelikoj potražnji za kupovinom evra. Godinama se bavim ovim poslom, ali nešto slično nisam doživjela. Čula sam da bi KM mogla pasti u odnosu na evro i vjerovatno građani zato užurbano mijenjaju svoj novac”, priča banjalučka dilerka devizama.
Iako je kurs bh. valute zakonski vezan za evro, ovih dana pojavile su se spekulacije da bi marka mogla značajno devalvirati, pa bi evro umjesto jučerašnjih 1,9558 vrijedio između 2,1 i 2,4 KM.
Čelnici Centralne banke BiH (CB BiH), bankari i analitičari tvrde, međutim, da je strah koji se uvukao među građane neopravdan i da ne može doći do devalvacije konvertibilne marke jer je njen kurs zakonom vezan za evro.
“Nema doštampavanja novca bez povećanja rezervi. Eventualno doštampavanje novca može da naloži parlament BiH, ali trenutno za tim nema potrebe i nema razloga za zabrinutost građana”, rekao je Kemal Kozarić, guverner CB BiH.
Podsjeća da su trenutne devizne rezerve BiH dostigle najviši nivo od osnivanja CB BiH i iznose 5,14 milijardi dolara, a da su slobodne rezerve dostigle 390 miliona KM. To, dodaje Kozarić, daje dodatne garancije za stabilnost KM.
Ističući da je zbog deficita platnog bilansa i loših spoljnotrgovinskih odnosa BiH konvertibilna marka precijenjena, ekonomski analitičar Rajko Tomaš kaže da postoje ekonomski razlozi zbog kojih bi trebalo izvršiti njenu devalvaciju.
“To je, međutim, nemoguće, jer je kurs KM zakonski fiksiran za evro. Načinom funkcionisanja CB BiH kurs KM je striktno definisan i odvojen od realnih privrednih kretanja, zbog čega se on može održavati kao stabilan nezavisno od stanja u platnom bilansu i ekonomske situacije u zemlji”, kaže Tomaš i dodaje da je strah od devalvacije neopravdan.
Bankari, takođe, ne vide razlog za uznemirenost građana, tvrdeći da je KM stabilna.
“Strah od inflacije i devalvacije KM je neopravdan. Kurs marke je zakonski regulisan i vezan je za evro i ništa se ne može promijeniti preko noći”, kaže Ranko Labović, direktor Nove banjalučke banke i dodaje da je zbog podložnosti BiH krizama i dalje potrebno fiksno vezati kurs bh. valute prema evru.
U banjalučkoj Komercijalnoj banci kažu da se veća potražnja za evrom može povezati s proteklim praznicima kada je rasla i potrošnja, a nikako s mogućnošću devalvacije domaće valute.
“Mislim da su priče o devalvaciji neozbiljne, jer i karensi bord i CB BiH opovrgavaju bilo kakvu mogućnost izmjena u odnosu između KM i evra”, kaže Srđan Šuput, direktor Komercijalne banke.
U potrazi za evrom građani nisu željeli da razgovaraju s novinarima. Tek poneki su dobacili da su čuli da će marka pasti.Izvor:Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!