Capital.ba

Bivši broker priveden po dolasku u Francusku

19.05.2014. / 10:47

parizPARIZ, Bivši broker optužen da je 2008. godine banci Sosijete ženeral nanio štetu od skoro pet milijardi evra, Žerom Kervijel, priveden je u nedjelju kasno uveče po prelasku francuske granice.

Kervijel, koji je pješice krenuo 5. marta iz Rima ka Parizu stigao je prije dva dana do granice, ali je odbio da je pređe, tražeći sastanak s francuskim predsjednikom Fransoaom Olandom.

Bivšeg brokera (37) u Francuskoj čeka tri godine zatvora. Kervijel je 2010. godine osuđen na pet godina zatvora i pušten je na uslovnu slobodu. Ostale su mu još tri godine zatvora.

Pošto su pravosudne vlasti saopštile da Kervijel mora do ponoći da dođe u zatvor na izdržavanje kazne, bivši broker je prešao granicu gdje su ga odmah dočekali policajci u civilu.

Kervijel je optužen za prikrivanje finansijskih manipulacija na tržištu zbog kojih je banka Sosijete ženeral pretrpjela gubitke od 4,9 milijardi evra. Za vrijeme suđenja Kervijel je u svoju odbranu rekao da je izgubio osjećaj realnosti, ali je više puta ponovio da su mu nadređeni dopuštali i čak ga ohrabrivali da preuzima rizik kad god bi uspio da zaradi novac za banku. Beta

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!