Capital.ba

Balkan sve važniji Evropi

12.05.2014. / 7:35

Balkan-mountains-high-mapBUKUREŠT, Zemlje jugoistočne Evrope postaju sve važnije za energetsku sigurnost Evrope, u vrijeme kada ukrajinska kriza čini neizvjesnim dotok gasa iz Rusije, ocijenili su predsjednici parlamenata i delegacija dvanaest regionalnih zemalja.

Okupljeni u Procesu saradnje na jugoistoku Evrope (SEECP), u Bukureštu su učestvovali na inauguracionoj sjednici Parlamentarne skupštine te inicijative pokrenute 1996. godine.

Novi korak u institucionalizaciji SEECP trebao bi da osnaži političku i saradnju na području infrastrukture, saobraćaja, borbe protiv organizovanog kriminala i naročito energetike, kroz razvijanje interkonekcija i diverzifikacije izvora gasa.

Danas je jasnije nego ikad prije da je energetska sigurnost evropski prioritet. Zato je naš region sve važniji, jer smo tranzitno područje za gas sa istoka, rekao je predsjedavajući SEECP, rumunski ministar inostranih poslova Titus Corlatean.

I predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko smatra da se ukrajinska kriza višestruko odražava na region i cijelu Evropu. Događaji u Ukrajini na naš prostor negativno utiču na političkom, ekonomskom, kao i na planu bezbjednosti, naročito energetske, rekao je on.

Stanje u Ukrajini ubrzalo je napore EU da smanji energetsku zavisnost o Rusiji, dok Moskva već dugo vremena pokušava da smanji oslanjanje na Ukrajinu kao glavnu rutu za izvoz gasa u Evropu, svoje najveće tržište.

Budućnost Južnog toka, 2.400 kilometara dugog gasovoda iz Rusije preko Crnog mora do južne Evrope, čime se izbjegava Ukrajina, doveden je u pitanje zbog spora između EU i Rusije.

Odluka EU da zamrzne razgovore o izgradnji Južnog toka posebno je pogodila južne članice Unije, poput Bugarske, ujedno i članice SEECP koje su gotovo potpuno zavisne od ruskog gasa.
Događaji u našem susjedstvu ne utiču samo na sigurnost, nego i na ekonomski razvoj naše regije, rekao je predsjednik bugarskog parlamenta Mihail Mikov.

Južni tok trebao bi preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije dopremati gas do Italije, a dovršetak gradnje planira se do kraja ove decenije. U projekt se nedavno uključila i Austrija.

Uz Južni tok, ukrajinska kriza još veći značaj dala je Transjadranskom gasovodu (TAP) kojim bi se gas iz Azerbejdžana dopremao u Italiju preko Grčke i Albanije, uz krakove prema Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Članice SEECP su Albanija, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska, BiH, Hrvatska, Moldavija, Crna Gora i Slovenija. Business.hr

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!