Capital.ba

Prihvaćena informacija o stanju odobrenja u Registru odobrenja

17.04.2014. / 17:15

slikaBANJALUKA, Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju o stanju odobrenja u Registru odobrenja koji se vodi u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a koji čini materijalna i elektronska baza podataka svih odobrenja koje izdaju i provode ovlašteni organi Srpske.

“Registar je objavljen 2007. godine, a rezultat je projekta `Giljotina propisa`. Od 2009. godine, kada je postavljen brojač posjeta ovoj stranici, zabilježeno je oko 45.000 posjeta. Registar sadrži i opciju `postavite pitanje`, posredstvom koje se mogu uputiti pitanja u vezi sa obavljanjem privrednih djelatnosti”, saopšteno je iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske.

Do sada je primljeno oko 600 pitanja, od čega u toku prošle godine 205 i na njih je odgovoreno u saradnji sa resornim ministarstvima.

Registar sadrži 563 odobrenja u privredi, što je u odnosu na 2013. godinu manje za pet odobrenja, što je rezultat ukidanja većeg broja odobrenja iz oblasti energetike i rudarstva.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da se na ovaj način doprinosi pojednostavljenju administrativnih procedura i unapređenju poslovnog ambijenta u smislu bržeg otpočinjanja privrednih aktivnosti.

Naknade za izdavanje pojedinih odobrenja su smanjene i do 70 odsto, najvećim dijelom iz oblasti trgovine i turizma, te zdravlja.

U skladu sa Poslovnikom o radu Vlade, a postupajući po odluci o provođenju procesa procjene uticaja propisa u postupku izrade zakona, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je do sada dalo i 390 mišljenja na nacrte, odnosno prijedloge zakona.

Ministarstvo je davalo preporuke da zakoni ne sadrže odredbe koje će dodatno opteretiti poslovanje privrednih subjekata.

Registar je dostupan na internet stranici http://www.regodobrenja.net/. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!