Capital.ba

Prodaja kola u EU porasla 8 odsto

18.03.2014. / 16:08

vozila1BRISEL, Prodaja novih putničkih automobila u Evropskoj uniji povećana je u februaru osam odsto na godišnjem nivou, na 861.058 vozila.

Prodaja tako raste već šest mjeseci zaredom, objavilo je danas Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).
Jedino veliko tržište u EU koje je iskazalo pad tražnje proteklog mjeseca je Francuska, gdje je prodaja pala 1,4 odsto.
Najveće evropsko tržište automobila, njemačko, ostvarilo je rast od 4,3 odsto, prenijela je agencija ČTK.

Tražnja automobila u Evropi donedavno je bila pod velikim pritiskom zbog negativnih uticaja dužničke krize na privrede. U cijeloj prošloj godini prodaja automobila u EU je smanjena 1,7 odsto, na 11,85 miliona vozila. To je bio šesti po redu godišnji pad prodaje i najniži nivo od 1995. godine. Ove godine bi, prema januarskoj prognozi ACEA, prodaja trebalo da poraste dva odsto.

Evropski potrošači su u proteklim godinama zbog rasta nezaposlenosti ograničili kupovinu skuplje robe, kao što su upravo automobili. Zahvaljujući poboljšanim ekonomskim izgledima potražnja automobila je počela da se oporavlja.

Izraziti rast prodaje automobila u februaru su zabilježile neke zemlje koje su ranije bile najviše pogođene dužničkom krizom. Tako je u Irskoj prodaja povećana 20 odsto, a u Portugalu čak više od 40 odsto. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!