Capital.ba

Crna Gora ulaže dvije milijarde evra u energetiku

12.01.2008. / 14:22

PODGORICA, Predstavnici Vlade Crne Gore i najvećih svjetskih finansijskih institucija razgovaraće u ponedjeljak, 14. januara o modelima finansiranja projekata iz oblasti energetike.

Na taj način će, piše podgorički list “Republika”, Vlada pokušati da ubijedi svjetske finansijske institucije da učestvuju u rekonstrukciji energetskog sistema i gradnji novih izvora energije.

Pomoćnik ministra za ekonomski razvoj u sektoru energetike Miodrag Čanović rekao je da su na sastanak pozvani predstavnici Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke i njemačke Razvojne banke.

“Sastanak prethodi investicionoj konferenciji koju će Vlada Crne Gore organizovati početkom marta, u cilju privlačenja novih investicija u energetici, što bi trebalo da doprinese širenju informacija o potencijalima Crne Gore i podstakne investitore na ulaganja”, rekao je Čanović.

Vlada Crne Gore očekuje da će martovska investiciona konferencija biti najveća konferencija te vrste ikada održana u novijoj istoriji Crne Gore, a procijenjeno je da je potrebno čak dvije milijarde evra za realizaciju nedavno usvojene Strategije razvoja energetike do 2025. godine.

Osim toga, u narednih pet godina u energetski sektor u Crnoj Gori trebalo bi da bude investirano oko 500 miliona evra kako bi on bio stabilan, a snabdijevanje električnom energijom uredno.

Prema procjenama Ministarstva za ekonomski razvoj, u distributivnu prenosnu mrežu i dio proizvodnih sistema neophodno je uložiti 300 miliona evra, dok za rehabilitaciju prvog bloka TE Pljevlja treba 100 miliona evra, a za drugi blok TE više od 170 miliona evra.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!