Capital.ba

Barroso: Pomoć Kijevu kad potpiše SSP

05.03.2014. / 15:43

barozoBRISEL, Evropska unija je spremna da dodijeli Ukrajini pozajmicu od 11 milijardi evra u narednih nekoliko godina, ukoliko Kijev potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

“Ovo je vrlo ambiciozan paket”, rekao je Barroso novinarima u Briselu, uz objašnjenje da je riječ o sredstvima za kratkoročnu i srednjoročnu stabilizaciju Ukrajine, kojoj osim otcjepljenja Krima i drugih regija na istoku zemlje prijeti i bankrot.

Barozo je rekao da bi prva tranša, vrijedna 610 miliona evra, mogla da bude uplaćena već za par nedjelja, čim Ukrajina potpiše SSP sa EU, a da će ostala sredstva nastaviti da stižu tokom narednih par godina.

Jedan dio novca biće obezbijeđen iz fondova EU, oko 6 miljardi evra će doći preko Evropske banke za obnovu i razvoj, dok će ostatak uplatiti zemlje članice preko mehanizma za koordinaciju donatora koji će uskoro biti uspostavljen.

Spremni smo da organizujemo donatorsku konferenciju u Briselu, poručio je Barroso. Očekuje se da paket koji je Barroso objelodanio bude i formalno usvojen na samitu posvećenom Ukrajini koji će se u četvrtak održati u Briselu.

SAD su u utorak najavile paket pomoći Ukrajini od milijardu dolara, a prema procjenama vlasti u Kijevu, Ukrajini će u naredne dvije godine biti potrebno 35 milijardi dolara. Tanjug/B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!