Capital.ba

Wall Street: Cijene porasle, uprkos slabim ekonomskim podacima

08.02.2014. / 11:52

wallNJUJORK, Na Wall Streetu su u petak cijene akcija porasle više od 1 odsto, drugi dan zaredom, uprkos slabim podacima o zapošljavanju u SAD-u.

Dow Jones skočio je 165 bodova, ili 1,06 odsto, na 15.794 boda, dok je S&P 500 porastao 1,33 odsto, na 1.797 bodova, a Nasdaq indeks 1,69 odsto, na 4.125 bodova.

U januaru je u SAD-u broj zaposlenih porastao za samo 113.000, znatno manje od očekivanih 185.000. No, stopa nezaposlenosti skliznula je na 6,6 odsto, novi najniži nivo u pet godina.

To je već drugi mjesec zaredom kako zaposlenost sporo raste, što ukazuje na slabljenje zamaha u najvećoj svjetskoj ekonomiji. No, ulagači to opravdavaju lošim vremenom.

„Podaci navode na oprez, no vjerujem da iza tako slabih brojaka stoji loše vrijeme. Treba pričekati proljeće, pa će izvještaj o zapošljavanju biti realniji“, kaže Phil Orlando, strateg u kompaniji Federated Investors.

Ulagači se nadaju i da će naznake usporavanja rasta američke ekonomije navesti centralnu banku Fed da uspori tempo smanjenja podsticajnih mjera, što bi pozitivno uticalo na akcije.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni izvještaji. Dosad su 343 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa izvijestile o rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je 67,9 odsto nadmašilo procjene analitičara po pitanju dobiti, što je više od istorijskog prosjeka. No, procjene analitičara vrlo su niske, pa kompanijama nije veći problem nadmašiti ih.

Uprkos snažnom rastu cijena akcija, mnogi su ulagači suzdržani, pa je obim trgovanja bio mršav. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 6,09 milijardi akcija, dok prosječni dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,94 milijarde.

Zahvaljujući snažnom rastu u posljednja dva dana, Dow Jones indeks ojačao je ove sedmice 0,6 odsto, dok je S&P 500 porastao 0,8, a Nasdaq indeks 0,5 odsto. To je prvi rast indeksa nakon tri sedmice pada.

I na evropskim se berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 odsto, na 6.571 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,49 odsto, na 9.301 bod, a pariški CAC 0,96 odsto, na 4.228 bodova. Hina

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!