Capital.ba

Menadžment UIO BiH tvrdi da se zloupotrebe prijavljuju

05.02.2014. / 17:47

uio bihSARAJEVO, Članovi menadžmenta Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH danas su pred Istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tvrdili da se sve eventualne zloupotrebe pravovremeno prijavljuju nadležnim organima.

Istražnoj komisiji Predstavničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba u UIO dostavljena je obimna dokumentacija o radu koja će biti proslijeđena nadležnim istražnim organima, a rukovodioci UIO-a, osim sektora za carine i odjeljenja za zapošljavanje, kategorični su u tvrdnji da u njihovim resorima nije bilo zloupotreba, niti kriminalnih radnji.

Uprkos pisanom obećanju da će doći, bivši direktor UIO-a Kemal Čaušević nije se pojavio na današnjoj sjednici Istražne komisije.

Predstavljajući stanje u sektoru za carine, pomoćnik direktora za carine Drago Cvijetinović rekao je da je 110 predmeta u vezi sa utajom poreza do sada završilo pred Tužilaštvom BiH.

“Oko 200 disciplinskih postupaka pokrenuto je zbog različitih zloupotreba, a bilo je i mnogo krivičnih prijava do sada. Naš sektor reagovao je uvijek odmah i to će činiti i ubuduće”, naglasio je Cvijetinović.

Kao problem je identifikovano i primanje radnika u UIO bez javnog oglasa, a slučaj krijumčarenja više desetina kamiona kafe koje su učinili poreski obaveznici BiH uskoro bi se trebao naći pred Tužilaštvom BiH.

Predsjedavajući Istražne komisije Drago Kalabić rekao je da je glavno pitanje da li Tužilaštvo BiH štiti kriminal u UIO BiH.

“Bilo je i uništavanja interne revizije, očekujem materijal u slučaju `Kekerović` koji se tereti za utaju poreza od 14 miliona KM, kao i to da se utvrdi ko je omogućio stečaj firmi sa višemilionskim dugovanjima PDV-a. Kod nekoliko hiljada poreskih obveznika nikada se nije vršila kontrola, a najviše problema je bilo u vremenu Čauševićevog mandata koji je od Uprave stvorio `monstruozni sistem`”, kaže Kalabić.

On je podsjetio da se u javnosti Čaušević dovodio u vezu sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, kao dvojac koji je imao glavnu moć u donošenju odluka u radu UIO.

Direktor UIO BiH Miro Džakula odbacio je optužbe da je UIO leglo kriminala i korupcije, naglašavajući da su tamo gdje je bilo zloupotreba pokrenuti disciplinski postupci, a krivične prijave podnesene Tužilaštvu BiH.

“Prilikom primopredaje direktorske dužnosti od bivšeg direktora ni u jednom zvaničnom aktu Uprave nije bilo nezakonitosti. Uprava u mom mandatu jeste doživjela preokret, jer se od početka mog mandata bilježi 340 miliona KM prihoda više na godišnjem nivou”, rekao je Džakula, dodajući da ne može javno izlaziti sa stavom da li je UIO funkcionisala korektno u periodu Čauševićevog mandata.

Predsjednik Sindikata UIO Mehmedalija Osmić smatra da Tužilaštvo BiH u kojem je više puta saslušavan u vezi sa zloupotrebama u UIO ne štiti bivšeg direktora Uprave Kemala Čauševića.

Iako tvrdi da zna ko su, Osmić nije želio da saopšti imena Čauševićevih saučenika za kriminal za koji se sumnjiči, navodeći da “od toga ne može imati nikakve koristi”.

“Ogroman kriminal u UIO ima ime i prezime, a traje pet godina, a naslijeđen je od bivših entitetskih poreskih uprava i carina. Riječ je o sprezi kriminala sa politikom”, tvrdi Osmić.

Kao pozitivan rezultat rada UIO-a, tokom sjednice, predstavnici UIO su saopštili da je do sada naplaćeno oko 909 miliona KM duga od indirektnih poreza, preko prinudne naplate, dok je oko 358 miliona KM još nenaplaćeno, a procenat naplate iznosi 64,36 odsto, što je jedan od najboljih procenata u okruženju. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!