Capital.ba

Nema hrabrosti u Predstavničkom domu FBiH

30.01.2014. / 17:29

sarajevoSARAJEVO, Izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o prekršajima u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ pokazalo je da u ovom domu nema hrabrosti ni odgovornosti, smatraju u Savezu samostalnih sindikata BiH.

U saopštenju Saveza samostalnih sindikata BiH navodi se da je ova sindikalna organizacija u nekoliko navrata upoznavala javnost i sindikalno članstvo o važnosti izmjena i dopuna ovog zakona, te ukupnim efektima koji bi se postigli njegovim usvajanjem.

Savez samostalnih sindikata BiH napominje da je dao saglasnost na ovaj prijedlog zakona i ističe da su svi građani FBiH trebalo da imaju ogromnu korist, prvenstveno finansijsku od suzbijanja “rada na crno”.

Od izuzetne važnosti za radnike bilo je to što se takvim zakonskim rješenjem trebalo postići da više niko u FBiH ne može raditi pod feudalnim ili robovskim uslovima, odnosno da oni koji su zbog svojih interesa u prethodnom periodu, bez ikakvih ili zbog neadekvatnih sankcija, imali zaposlene bez ugovora o radu, bez plaćenih plata, doprinosa, poreza ili su ih isplaćivali po slobodnoj procjeni.

“To je, naravno, poruka svima onima koji svoju egzistenciju baziraju na civilizovanim, demokratskim formama načina uređivanja rada i radnih odnosa, da FBiH, bar kada je riječ o njenom zakonodavnom organu, to nije niti želi biti”, ističu iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH juče nisu dali većinsku podršku Prijedlogu zakona o prekršajima u Federaciji ni predloženoj formi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o podsticanju razvoja male privrede. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!