Capital.ba

Varadi zastupa Crnu Goru protiv ruskih kompanija

23.01.2014. / 18:50

kapPODGORICA, Vlada Crne Gore usvojila je danas informaciju o arbitražnom postupku protiv Crne Gore, koji su zbog dešavanja u Kombinatu aluminijuma Podgorica /KAP/ pokrenule ruske aluminijumske kompanije “En plus grupa” i CEAC, koja je pojedinačno najveći akcionar i povjerilac u KAP-u.

Crnogorska Vlada je tim povodom dala saglasnost da se pokrene procedura za imenovanje profesora Tibora Varadija, kao arbitra ispred Crne Gore.

Radi efikasnijeg praćenja i stvaranja boljih pretpostavki za povoljan završetak ovog sudskog postupka, Vlada je prihvatila i prijedlog za formiranje Radne grupe čiji je predsjednik Branko Vujović, direktor Agencije za nadzor osiguranja.

Vlada Crne Gore je donijela i Uredbu o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, čime se omogućava funkcionisanje sistema podsticaja za proizvodnju takve energije i stvaranje povoljnijeg ambijenta za investiranje u ovoj oblasti.

Ovim propisom uređuje se način određivanja visine naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije i raspodjele sredstava prikupljenih od naknade, kao i bliži način obračunavanja proporcionalnog udjela snabdjevača i kvalifikovanog kupca – samosnabdjevača u kupovini električne energije od povlašćenih proizvođača.

Usvojena je i informacija o rezultatima primjene Zakona o prekršajima, kadrovska analiza i analiza prostornih i tehničkih uslova za rad organa za prekršaje za period 1. septembar 2012/1. septembar 2013. godine sa Prijedlogom za reorganizaciju mreže organa za prekršaje.

Ministarstvo pravde zaduženo je da u drugom kvartalu ove godine pripremi novi zakon o sudovima, predviđen Programom rada Vlade, kojim će se definisati status sudova za vođenje prekršajnog postupka, kao specijalizovanih sudova ili odjeljenja u okviru osnovnih sudova, kao i suda koji će odlučivati u drugom stepenu za ovu vrstu predmeta ili odjeljenja u okviru višeg suda.

Vlada je usvojila i Peti izvještaj o provođenju Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma 2010/2014. godine za period avgust-decembar 2013. godine. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!