Capital.ba

Evro i dalje u papiru

13.01.2014. / 16:06

evriFRANKFURT, Banknote evra ostaće u papiru i neće biti izrađene od plastike, saopštila je danas Evropska centralna banka /ECB/.

Polimerske novčanice prva je usvojila Australija 1988. godine i sada se koriste u više od 20 zemalja, a Velika Britanija je najavila prelazak sa papirnih na plastične novčanice 2016. godine, kada će postati najveća ekonomija koja će ih koristiti.

Međutim, ECB će nastaviti da štampa evre u papiru.

“Primijetili smo veliko interesovanje Banke Engleske i centralnih banaka širom svijeta za upotrebu plastičnih novčanica i mi učimo iz njihovih iskustava. Rezultati naših istraživanja govore da ćemo ostati pri trenutnoj izradi novčanica”, rekao je član izvršnog odbora ECB Iv Merš.

On je dao izjavu na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena nova novčanica od deset evra.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!