Capital.ba

Kreditori pozivaju Španiju da nastavi sa reformama

16.12.2013. / 20:57

spanijaBRISEL, Međunarodni kreditori, koji su učestvovali u spasavanju posrnulih španskih banaka, poručili su danas da je bankarski sektor Španije na putu oporavka, ali da Madrid mora biti oprezan i kada se proces spasavanja završi.

“Proces restrukturisanja banaka koje su primile državnu pomoć je na dobrom putu”, navodi se u saopštenju Evropske komisije, koje je objavljeno poslije zajedničke posjete sa zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda Madridu, radi procjene napretka te zemlje u sprovođenju programa dokapitalizacije banaka, prenosi Frans pres.

“Preduzeti napori doprinijeli su tome da bankarski sistem zemlje postane snažniji i bezbjedniji”, navodi se u odvojenom saopštenju MMF-a.

Dvije institucije su, takođe, upozorile da kreditiranje preduzeća i dalje mora porasti, jer ekonomski rizici po privredu Španije opstaju, kao i da Španija mora ispuniti finansijske ciljeve i nastaviti sa reformama kako bi osigurala povratak na rast.

Španija je do sada iskoristila 41 milijardu evra iz kreditne linije koju su joj međunarodni kreditori dodijelili u julu 2012. godine u visini od 100 milijardi evra. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!