Capital.ba

SB snizila prognozu za Rusiju

16.12.2013. / 12:48

moskvaMOSKVA, Svjetska banka je snizila prognozu privrednog rasta Rusije u ovoj godini sa 1,8 odsto, prognoziranih u septembru, na 1,3 procenta.

SB je sniženje prognoze objasnila slabijom domaćom tražnjom od očekivane i izostankom investicija koje je trebalo da doprinesu oporavku privrede, prenijela je agencija Finmarket.

Pored toga, banka je smanjila i prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije za 2014. godinu, na 2,2 sa 3,1 odsto. U 2015. očekuje nešto brži tempo privrednog rasta, od 2,7 odsto.

Tokom naredne godine investiciona aktivnost privatnog sektora u Rusiji će se, prema procjeni SB, postepeno obnoviti iako će tempo rasta biti nešto niži nego što se ranije očekivalo.

Tempo rasta potrošnje će takođe biti nešto niži od ranije prognoziranih prosječnih tri odsto.

Negativan uticaj na potrošnju, po mišljenju SB, ima obim zaduženosti fizičkih lica.

Udio kredita datih fizičkim licima premašio je 45 odsto BDP-a. Slično povećanje obima kreditiranja dovelo je do rasta nivoa ukupne zaduženosti domaćinstava, koja je premašila 25 odsto od njihovih ukupnih prihoda, navodi se u saopštenju. Troškovi za kamate dostigli su pet odsto, što je značajan dio prihoda domaćinstava.

Ministarstvo za ekonomski razvoj snizilo je prije nekoliko dana prognozu rasta privrede Rusije za 2013. godinu na 1,4, sa 1,8 odsto, za 2014. na 2,5, sa tri odsto, a za 2015. na 2,8, sa 3,1 odsto. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!