Capital.ba

Milioni žrtve ugrožavanja privatnosti

07.12.2013. / 7:10

androidNJUJORK, Desetine miliona Amerikanaca korisnika Android operativnog sistema bile su žrtve jednog programera, koji je tajno prikupljao lične podatke, saopštila je Američka Federalna trgovačka komisija.

Prema podacima koj su postali dostupni javnosti kompanija GoldenShores Technologies je neovlašćeno prikupljala podatke miliona korisnika preko njene aplikacije Brightest Flashlight i dijelila ih sa oglasnim mrežama bez pristanka korisnika.

Kako bi nekako izbjegao sudsku tužbu GoldenShores Technologies je ponudio korisnicima ubuduće više kontrole i uvida u to kako se koriste prikupljeni podaci.

U izjavi Američke Federalne trgovačke komisije se vrlo oštro kritikuje kršenje privatnosti korisnika, zbog toga što oni nisu unaprijed biil obavješteni da se njihova lokacija i podaci kada se uloguju na aplikaciuju, automatski dijeli sa oglašivačima.

“Iako ova besplatna aplikacija ima opciju da se lični podaci korisnika ne dijele bez njihove dozvole, ona je potpuno beskorisna, jer se podaci dijele sa oglašivačima bez obzira na to da li su korisnici na to pristali ili ne”, piše u saopšetnju komisije.

“Kada korisnici imaju realnu mogućnost izbora onda oni mogu da odluče da li će od tog servisa imati neke koristi ili će njihovi podaci jednostavno biti zloupotrebljeni. Ali aplikacija Brightest Flashlight im jednostavno ne nudi taj fer izbor”, dodaje se u saopštenju.

Nagodba na koju je nakon ovog saopštenja pristala kompanija GoldenShores Technologies podrazumijeva da će morati da promjeni politiku prikupljanja podataka i način kako će sa njima rukovati. Konkretno, ubuduće neće moći lažno da prikazuje prikupljanje i korišćenje podataka bez pristanka korisnika i mora im dati mogućnost da kontrolišu šta se sa njihovim podacima radi, čak i kada pristanju na njihovo dijeljenje, prenose agencije.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!