Capital.ba

Tegeltija: Prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu 1,945 milijardi KM

26.11.2013. / 13:01

tegeltijaBANJALUKA, Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je Prijedlog rebalansa budžeta za 2013. godinu zadržan na nivou ovogodišnjeg budžeta Srpske u iznosu od 1,945 milijardi KM.

Tegeltija je pred poslanicima u parlamentu Srpske obrazložio da je osnovni cilj Vlade za budžet Srpske za 2013. godinu bio da se obezbijedi dovoljno sredstava za nesmetano funkcionisanje svih institucija Republike Srpske.

“Naše opredjeljenje je bilo da zadržimo niske stope poreza i da na taj način štitimo standard građana i stimulišemo investicije, te da ne smijemo smanjivati sredstva za socijalne kategorije i da uštede pravimo na drugim budžetskim pozicijama”, napomenuo je Tegeltija.

On je rekao da se odustalo od bilo kakvog povećanja stope PDV-a, povećanja direktnih poreza, jer bi to bio prevelik teret za sve građane Srpske, a posebno za socijalne kategorije stanovništva.

Tegeltija je istakao da će ukupni budžetski prihodi u rebalansu biti veći za 49 miliona KM i iznosiće 1,580 milijardi KM, dok će primici za nefinansijsku imovinu biti značajno niži od planiranih 50 miliona i iznosiće svega pet miliona KM.

On je rekao da su zaduživanja manja za oko 4,3 miliona KM i u rebalansu su planirana u iznosu od 359.556 KM.

Tegeltija je naglasio da najveći dio povećanja budžetskih prihoda čine sredstva po osnovu dividende od “Elektroprenosa”, planirana u iznosu oko 40 miliona KM, dok je veliki pad primitaka za nefinansijsku imovinu posljedica male prodaje neperspektivne vojne imovine u iznosu od svega pet miliona KM.

Tegeltija nije zadovoljan prikupljanjem sredstava po osnovu indirektnih poreza, za koje se procjenjuje da će biti niži za 20 miliona KM u odnosu na budžet, ali je istakao da će nedostatak biti pokriven rastom prihoda od poreza na dohodak i poreza na dobit, koji se procjenjuje za oko 16 miliona, tako da će poreski prihodi biti manji za oko četiri miliona KM.

Govoreći o rashodovnoj strani, Tegeltija je istakao da će pozicija za lična primanja biti uvećana za 14,5 miliona KM, zbog povećanja osnovne cijene rada budžetskih korisnika na 106 KM za drugo polugodište, navodeći da će to biti pokriveno uštedama na drugim pozicijama.

On je precizirao da su rashodi po osnovu korištenja robe i usluga smanjeni za 7,4 miliona, dok se značajne promjene odnose i na poziciju za popis u iznosu od pet miliona KM, koji su iskazani u drugoj poziciji.

Prema njegovim riječima, značajno je i smanjenje subvencija na 1,5 milion KM, zbog kašnjenja preduzeća sa kojima su potpisani ugovori o realizaciji subvencionisanih projekata, dok su grantovi povećani za 3,5 miliona KM, od čega najviše za vjerske zajednice u iznosu od 3,1 milion KM.

“U transferu između budžetskih jedinica na istom nivou vlasti, obezbijeđena su dodatna sredstva za smještaj i ishranu studenata u đačkim domovima u iznosu od 1,1 miliona KM, za Agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća planirano je 400.000 KM više nego u budžetu, a za rad predstavništava Republike Srpske oko 400.000 KM”, rekao je Tegeltija.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!