Capital.ba

Bašagić: Izvoz u devet mjeseci povećan za 10,6 odsto

20.11.2013. / 13:23

drvna industrijaSARAJEVO, Drvna industrija BiH je za devet mjeseci ostvarila izvoz od oko 660,6 miliona KM, što je za 10,6 odsto više nego u istom periodu lani, izjavila je danas sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore Selma Bašagić.

Prije održavanja sastanka proširenog odbora Asocijacije, Bašagićeva je rekla da u strukturi izvoza najveće učešće ima namještaj 37,7 odsto, odnosno više od 245 miliona KM, od ukupno ostvarenog izvoza.

“Izvoz namještaja je povećan za 9,3 odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine. Takođe, značajna stavka u izvozu čini i rezana građa, koja sa 27,7 odsto učestvuje u ukupno ostvarenom izvozu, te proizvodi šumarstva koji ove godine čine čak 18,6 odsto”, rekla je Bašagićeva novinarima.

Prema njenim riječima, u strukturi proizvoda šumarstva, najveće učešće čini drvo za ogrev, a manje trupci.

Kada je riječ o uvozu, Bašagićeva je rekla da je za devet mjeseci iznosio nešto više od 175 miliona KM, što je za 1,4 odsto manje nego u istom periodu 2012. godine.

Ona je rekla da najveće učešće u uvozu čine ploče, jedino što je povećano, zatim namještaj i građevinska stolarija.

Pokrivenost uvoza izvozom za devet mjeseci ove godine iznosila je 376 odsto, a u istom periodu prošle godine 346 odsto.

Bašagićeva je naglasila da bi na današnjem sastanku trebalo da budu prisutni i predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sa kojima će se razgovarati o primjeni Uredbe o drvetu EU.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!