Capital.ba

Amerikanci kupuju evropske banke

20.11.2013. / 12:28

dolariLONDON, Američki investicioni fondovi u posljednja četiri mjeseca uložili su milijarde dolara u oporavak evropskog bankarskog sistema.

Oni su uvjereni da će oporavak ekonomije evrozone sada dobiti zamah, piše londonski finansijski dnevnik Fajnenšl tajms.

Investitore je inspirisalo blago ubrzanje rasta privrede zone evra u drugom tromjesečju. Oni su to shvatili kao signal da je Evropa počela da izlazi iz najgore recesije poslije Velike depresije tridesetih godina prošlog vijeka.

Udio akcija 10 najvećih evropskih banaka u vlasništvu američkih fondova povećan je od juna ove godine za 40 odsto, na 33 milijarde evra. Prije toga fondovi su rasprodavali akcije evropskih banaka.

U američkom fondu Ti rou prajs (T Rowe Price) pojačano ulaganje u evropske banke objašnjavaju time što evropske akcije izgledaju privlačno s obzirom na poboljšanje situacije u regionu. Čak i ako situacija u Evropi samo prestane da se pogoršava, to će dovesti do rasta ulaganja u akcije, prenosi Fajnenšl tajms.

Investitori očekuju da će evropske vlasti pojačati nadzor i da će riješiti probleme bankarskog sektora. Evropska centralna banka objavljuje redovne izvještaje o kvalitetu aktiva banaka i sprovodi stres testove banaka. To bi trebalo da razuvjeri skeptike koji su uvjereni da evropske banke skrivaju loše aktive. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!