Capital.ba

Novartis prodaje filijalu u SAD

12.11.2013. / 11:11

novartisBERN, Švajcarska farmaceutska kompanija Novartis prodaće svoju kalifornijsku filijalu za dijagnostiku španskoj firmi Grifols, po cijeni od 1,7 milijardi dolara.

Transakcija će biti završena u toku prve polovine 2014, pod uslovom da nadležni organ za zaštitu konkurencije istu odobri, prenio je švajcarski list 20 minit.
Filijala koja je sada na prodaju, a koju je Novartis otkupio od američke grupacije Kajron, 2006. godine, smještena je u Emerivilu, u Kaliforniji. Prošle godine njeni prihodi iz poslovanja vrijedili su 565 miliona dolara.

U saopštenju Novartisa navodi se da je cilj prodaje dijagnostičkih aktivnosti bio fokusiranje na strateške sektore, kao što je proizvodnja lijekova i proizvoda iz oblasti oftalmologije.

Novartis je odlučio da njegova dijagnostička djelatnost pređe u bolje ruke, navodi se u saopštenju i dodaje da će na taj način Grifols, inače treći svjetski proizvođač preparata na bazi krvne plazme, moći da proširi sopstvenu aktivnost na globalnom nivou.

Što se tiče drugih aktivnosti Novartisa, kompanija će nastojati da ojača segment lijekova u slobodnoj prodaji, kao i proizvodnju vakcina, ali i oblast zaštite zdravlja životinja.

U segmentu Dijagnostika (preventivni testovi krvi) u prvih devet mjeseci tekuće godine Novartis je zabilježio operativni gubitak od 207 miliona dolara, mada je prodaja porasla osam odsto, na 1,3 milijarde dolara. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!