Capital.ba

“Gaspromnjeft” vlasnik NIS-a već sljedeće sedmice

24.01.2009. / 7:14

BEOGRAD,  Ruska kompanija “Gaspromnjeft” mogla bi već sljedeće sedmice postati većinski vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS), izjavio je  državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić.
 “Gaspromnjeft” je, odmah pošto je dobio neophodan zaključak Komisije za zaštitu konkurencije, uputio zahtjev Srbiji u kome traži instrukcije gdje da uplati 400 miliona evra, koliko je ugovoreno za prodaju 51 odsto akcija NIS-a toj ruskoj naftnoj kompaniji”, naveo je državni sekretar.
 Mrakić je istakao da “Gaspromnjeft” još treba da dostavi korporativnu garanciju, što su spremni da urade, i dodao da ta kompanija ima rok od narednih pet dana da uplati novac za NIS.
 “Kada taj novac bude uplaćen, ruska kompanija je obavezna da, u roku od jednog dana, obavjesti prodavca odnosno Vladu Srbije o tome da su uplatili novac, poslije čega Vlada daje ‘Gaspromnjeftu’ nalog za prenos 51 odsto akcija NIS-a” objasnio je Mrakić.
 Što se tiče mogućeg monopola ruske kompanije na srpskom tržištu, Komisija za zaštitu konkurencije proglasila se nenadležnom na zahtjev “Gaspromnjefta” da utvrdi da li kupovinom NIS-a postaje monopolista, izjavila je  predsjednica Savjeta te komisije Dijana Marković – Bajalović.
 Ona je rekla da je zahtjev “Gaspromnjefta” odbačen, što otklanja prepreku za dalju realizaciju kupovine NIS-a”, i objasnila da je takva odluka donjeta jer je prodaja NIS-a predviđena međudržavnim sporazumom Srbije i Rusije.
 “Prodaja NIS-a je utvrđena kao međunarodna obaveza Srbije po osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Rusije”, i to isključuje mogućnost da Komisija za zaštitu konkurencije postupa po zahtjevu “Gaspromnjefta” radi odobrenja da ta kompanija preuzme NIS, rekla je Bajalovićeva.
 Čak i u slučaju da kupac NIS-a postaje monopolista na tržištu Srbije, Komisija za zaštitu konkurencije nema zakonska ovlašćenja da raspravlja u ugovorima i sporazumima koji su “leks specijalis”, što znači da su izuzeti od domaćeg zakonodavstva,” objasnila je ona.
 Marković – Bajalović je istakla da je “Gaspromnjeft” preuzeo zaključak Komisije za zaštitu konkurencije, kojim se ona proglašava nenadležnom za to pitanje.
 Komisija za zaštitu konkurencije nadležna je da, prilikom promjene vlasničke strukture preduzeća u Srbiji, odlučuje da li je riječ o nedozvoljenoj koncentraciji, to jeste da li se dolaskom novog većinskog vlasnika sprečava, ograničava ili narušava konkurencija na tržištu.
 Ugovor o prodaji 51 odsto kapitala NIS-a “Gaspromnjeftu”, po cijeni od 400 miliona evra, potpisan je 24. decembra 2008. godine u Moskvi.Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!