Capital.ba

MMF predviđa rast privrede u Rumuniji od 2,2 odsto u 2014. godini

05.11.2013. / 18:13

rumunijaBUKUREŠT, Rumunska privreda će naredne godine porasti za 2,2 odsto, ostvarujući tako veći privredni rast od ostatka regiona, saopštila je danas šefica misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Rumuniji, Andrea Šehter.

“Procjene su da će u 2014. godini, bruto društveni proizvod Rumunije biti 2,2 odsto, zahvaljujući snažnom izvozu i domaćoj tražnji”, izjavila je Sehterova po okočanju desetodnevne misije te međunarodne institucije u Bukureštu, prenosi Frans pres.

Ona je, takođe, istakla da je projektovani rast relativno snažan u poređenju sa rastom u ostatku regiona, kao i da bi javne investicije koje se finansiraju iz evropskih fondova takođe mogle doprinijeti rastu.

EU je već izdvojila skoro 20 milijardi evra za Rumuniju, a ta sredstva bi trebalo da budu potrošena prije 2015. godine.

MMF je, takođe, povisio prognozu privrednog rasta Rumunije za ovu godinu, na 2,2 odsto, navodeći kao razlog veliku poljoprivrednu proizvodnju i izvoz.

Rumunija je u julu postigla novi sporazum sa MMF-om i EU o kreditnoj liniji iz predostrožnosti u visini od 4 milijarde evra, koju rumunska vlada planira da iskoristi samo u slučaju krize. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!