Capital.ba

Na šta se sve troše pare iz budžeta opština i gradova

03.09.2013. / 6:40

srbijaBEOGRAD, Sredstva iz budžeta gradova i opština u Srbiji troše se nenamjenski i neracionalno. Pojedini gradski čelnici su budžetskim parama popravljali zube, sređivali frizure ili ogromne sume izdvajali za gostovanja estradnih umjetnika.

Iz budžeta grada Zaječara mnogo novca troši se za nepotrebne stvari, a sva nenamenska trošenja izašla su na videlo tokom predizbornog i postizbornog rata. Lokalna televizija “Best” čiji je vlasnik naprednjak i predsjednik skupštine Zaječara Saša Mirković prenijela je da je posljednje dvije godine za popravku zuba, proteze i druge stomatološke usluge radnika Gradske uprave izdvojeno više od 1,3 miliona dinara.

Zaječarci su preko budžeta finansirali stomatološke usluge šefovima ili načelnicima pojedinih gradskih službi, pa čak i pomoćniku gradonačelnika. U 2011. za zube zaposlenih u Gradskoj upravi dato je 413.000 dinara, 2012. za te namjene je izdvojeno 625.000 dinara.
Istovremeno, opozicija u ovom gradu izašla je sa još jednim frapantnim podatkom – da je iz budžeta ovog grada čak 18 miliona dinara izdvojeno za televiziju “Best”, čiji je vlasnik Mirković.

I tokom predizborne kampanje pojedine stranke su prigovarale što je iz budžeta Bora izdvajaju sredstva za izdavačku kuću “Beoton” i udruženje građana “Čarolija”, koje predstavlja Saša Mirković. Govorilo se da su ove dve pozicije odnijele iz budžeta duplo više para nego sportska društva u Boru.
U Gornjem Milanovcu izdvojili su preko milion dinara za koncert Ane Bekute povodom obilježavanja Dana opštine. Pošto je informacija o visini honorara ustalasala javnost, pjevačica je saopštila da će cjelokupan iznos uplatiti na račun dvogodišnje djevojčice kojoj je potrebna hitna transplantacija srca

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić i član Gradskog veća Ostoja Mijailović, obojica iz Nove Srbije, danas se vraćaju iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje su otputovali na poziv predsjednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, kako bi “kroz razgovore sa američkim privrednicima i predstavnicima dijaspore” pokušali da pomognu čačanskoj privredi. Iako je prvobitno bila donijeta odluka da se odlazak preko okeana finansira iz tekuće budžetske rezerve, iz koje se, po pravilu, isplaćuje pomoć najugroženijim građanima, pod pritiskom javnosti mlađi brat Velimira Ilića saopštio je da će njegov saradnik i on putovati o vlastitom trošku.
Iz novosadskog budžeta novac je prethodnih godina odlazio na uljepšavanje dama. Na šatiranja, feniranja, minivalove žena zaposlenih u Gradskoj kući kod i najskupljeg frizera u gradu, 2012. godine izdvojeno je 570.000 dinara, što je za skoro 2.000 evra više nego u 2011. godini.

U kabinetu tadašnjeg gradonačelnika Igora Pavličića objasnili su da je novac za „vizuelne pripreme za javni nastup“ odvojen samo za zaposlene u odjeljenjima za protokol i odnose s javnošću. (Blic)

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!