Capital.ba

Golubović: Država čini sve da spriječi pojavu aflatoksina

31.08.2013. / 14:15

kukuruzBEOGRAD, Kasna suša je prepolovila prognozirani rod kukuruza, ali ono što je najvažnije je da će država ove godine upotrebiti sva zakonska sredstva da ne dođe do pojave aflatoksina, izjavio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Srbije Danilo Golubović.

On je istakao da će štete od suše biti poznate tek kada se uđe u njive i počne berba kukuruza, ali da su procjene da će rod iznositi između pet tona  i 5,5 miliona tona.

“Ministarstvo poljoprivrede prethodna četiri mjeseca sprovodi najžešće mjere u regionu da spriječi pojavu aflatoksina, prije svega kod kukuruza”, naglasio je Golubović, dodajući da inspektori kontrolišu cijeli proces proizvodnje, transporta i skladištenja.

Ako bi ove godine došlo do stvarne ili izmišljene pojave aflatoksina, Srbija bi, kao deseti izvoznik kukuruza u svijetu, bila u ozbiljnom problemu, upozorio je Golubović.

“Mi to nećemo dozvoliti”, poručio je Golubović, napomenuvši da će ove godine prije berbe biti popisano i “sirovo” stanje kukuruza.

Srbija se u prvim mjesecima ove godine suočila sa aferom vezanom za povećanu koncentraciju aflatoksina u mlijeku i kukuruzu, koja je, prema ranije iznijetim procjenama stručnjaka, zemlji donijela štetu veću od 100 miliona evra. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!