Capital.ba

Otrovna šminka i u BiH?

29.08.2013. / 6:20

sminkaBANJALUKA, Nadležni organi BiH narednih dana kontrolisaće da li se na našem tržištu nalazi odstranjivač šminke za oči marke Essence, za koji je utvrđeno da sadrži smtronosnu bakteriju, i ukoliko ga pronađu, biće povučen iz prodaje.

Ovo je juče potvrdila Lenka Kozić, direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH, koja je nadležna za ovakve slučajeve.
“Mi službeno nismo dobili nikakvu informaciju da se ovaj preparat, za koji je utvrđeno da je mikrobiološki neispravan, nalazi na našem tržištu. Obično je praksa bila da se u takvim slučajevima odmah obavijeste zemlje u kojima se prodaju ti proizvodi i mi odmah znamo o čemu se radi”, kazala je Kozićeva.
Ona je istakla da će, u svakom slučaju, narednih dana biti provjereno ima li ovog preparata na bh. tržištu.
“Cosnova Gmbh”, proizvođač navedenog proizvoda i kozmetičke linije Essence, čije je sjedište u Njemačkoj, obavijestila je javnost da se povlači iz prodaje Essence bezuljni odstranjivač šminke s očiju.
Naime, mikrobiološka analiza pokazala je da se u proizvodu nalazi bakterija Burkholderia cepacia, koja u slučaju konzumacije uzorkuje infekciju pa čak i smrt, posebno kod osoba slabijeg imuniteta.
Potrošači mogu utvrditi da li se u proizvodu koji imaju u kući nalazi ova bakterija tako što će golim okom utvrditi da li je tekućina mutna ili bistra. Ukoliko postoji zamućenost, znači da se vjerovatno u preparatu nalazi opasna bakterija, prenose agencije.
Oznaka artikla na koji se odnosi povlačenje je 22299, serija proizvoda je DE.AB.17, a EAN kod: 4250035222991.

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!