Capital.ba

Evropski konzorcijum ispao iz unosnog ugovora

19.08.2013. / 6:20

juzna korejaSEUL, Evropski konzorcijum za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme EADS iključen je iz ponude za obezbjeđenje borbenih aviona Južnoj Koreji u vrijednosti 7,3 milijardi dolara, jer nisu ispunili određene uslove, javila je južnokorejska novinska agencija “Jonhap”.
Agencija navodi da je evropski konzorcijum izbačen iz ponude, za koju se nadmeće i američki “Boing”, pošto je južnokorejska vojska utvrdila da prijedlog EADS-a ne ispunjava ključne zahtjeve.

“Jonhap” se poziva na neimenovanog zvaničnika iz južnokorejske Administracije za program nabavke odbrambenih sredstava /DAPA/.

Seul potražuje 45 borbenih aviona jednosjeda i 15 dvosjeda. Međutim, prema navodima “Jonhapa”, u prijedlogu EADS-a nalazi se samo šest letjelica dvosjeda, koji su skupi za proizvodnju.

“EADS je i pretpostavljene troškove iznio u britanskim funtama, a ne u američkim dolarima kako je zahtijevao Seul”, rekao je neimenovani zvaničnik.

On je dodao da će DAPA podnijeti prijedlog preostalog konkurenta na konačan uvid najvišem rukovodstvu južnokorejske vojske, što ukazuje na to da će “Boingov” jednosjed “ef-15 tihi orao” biti jedini kandidat.

Ugovor o zamjeni zastarjele južnokorejske vojne flote borbenih aviona “ef-4” i “ef-5” objavljen je u vrijeme kada se sve veće američke i evropske kompanije suočavaju sa drastičnim mjerama štednje u vojnim budžetima. (Srna)

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!