Capital.ba

Henkel zabilježio rast prodaje od 1,9 odsto

08.08.2013. / 15:44

henkelBEOGRAD, Kompanija Henkel objavila je da je zabilježila u drugom kvartalu rast prodaje od 1,9 odsto na 4.286 milijarde evra.

Korigovani operativni profit je povećan za 8,2 odsto, na 660 miliona evra, a korigovana EBIT marža je povećana za 0,9 odsto, na 15,4 odsto, izjavio je izvršni direktor Henkela Kasper Rorsted.

Dvocifren rast korigovanog prinosa po prioritetnoj akciji, uvećan je za 10,3 odsto a na tržištima u razvoju, zabilježen je novi rekord rasta prodaje na tržištima u razvoju od 45 odsto.

Finansijski rezultat kompanije Henkel se poboljšao za 18 miliona evra, na 27 miliona evra, uglavnom usljed bolje neto finansijske pozicije i boljih rezultata zaštite od kursnog rizika.

Zabilježen prihod od prodaje iznosio je 14,2 odsto, u odnosu na 13,9 odsto koliko je iznosio u istom tom periodu prošle godine. Organska prodaja, koja isključuje uticaj strane razmjene i akvizicije, porasla je za četiri odsto.

Rorsted je ukazao da su sva tri poslovna sektora doprinijela solidnom učinku: deterdženti i kućna hemija zabilježili su snažan rast organske prodaje od 5,8 odsto; kozmetika od 2,8 odsto, a adhezivi rast od 3,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjednik kompanije Henkel za centralnu i istočnu Evropu, Ginter Tumser rekao je da je poslovni zamah bio zadovoljavajući, ali da je tržišni razvoj i dalje bio težak, a rast nije mogao da dostigne prošlogodišnji nivo.

Rast prodaje kompanije Henkel CEE u drugom kvartalu je bio u rasponu srednje jednocifrene vrijednosti, a došlo je i do blago neproporcionalnog porasta prihoda. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!