Capital.ba

I Bugarska prijavila pad isporuka gasa

03.01.2009. / 17:30

MOSKVA/KIJEV,Priliv ruskog gasa u Bugarsku je danas smanjen, čime se ta zemlja pridružila Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj koje su takođe obavjestile o padu isporuka, mada glavni gasovod koji vodi preko Češke do Njemačke za sada radi normalno, javljaju danas agencije.
Izvršni direktor “Bulgargaza” Dimitar Gogov je izjavio da  isporuke još nisu pale ispod kritičnog nivoa, ali je upozorio da bi dalje smanjenje moglo primorati kompaniju da uvede restrikcije za potrošače.
“Pritisak u gasovodu je opao i od subote ujutro dobijamo smanjene isporuke”, rekao je on Rojtersu.
Izvršni direktor “Gasproma” Aleksandar Medvedev je juče pozvao balkanske zemlje da “upotrebe sva zakonska sredstva koja imaju u okviru Evropske energetske povelje, kako bi se sprijčila eskalacija događaja”.
Zvaničnik balkanskog dispečerskog centra za transport gasa,  kompanije “Topenerdži”, Viktor Pavlik, potvrdio je da je “Ukrajina zaustavila rad kompresorske stanice “Orlovka” jer priliv ruskog gasa nije dovoljan za osiguranje tranzita”.
Ruska energetska kompanija “Gasprom” je povećala isporuke gasa Evropskoj uniji preko Belorusije nakon što su produbljene nesuglasice Rusije s Ukrajinom oko cena gasa, a novi pregovori između te dvije zemlje nisu na vidiku, izjavio je portparol “Gasproma” Sergej Kuprijanov.
On je ukazao da ruski gasni monopolista poseduje kapacitete za nastavak isporuka gasa preko alternativnog gasovoda na teritoriji Bjelorusije, prenijela je danas agencija Blumberg.
“Bjeloruska opcija je svakako pogodna i Rusi tim gasovodom mogu transportovati izvjesne količine, ali to ne može biti rješenje jer je njegov kapacitet otprilike samo 10 odsto ukrajinskog”, ukazao je direktor istraživanja u sektoru gasa u kompaniji “Oksford enerdži” (Oxford Energy) Džonatan Stern.
“Gasprom” je 1. januara obustavio isporuke gasa Ukrajini jer ta zemlja  nije do kraja isplatila svoj račun za isporučeni ruski gas, a uz to su i prekinuti pregovori o novom sporazumu za 2009.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!