Capital.ba

Naglo opalo interesovanje za švajcarske satove

31.12.2008. / 13:40

BERN, Švajcarska je u novembru ove godine izvezla pola miliona komada satova manje nego u prethodnom mjesecu, što je prvi mjesečni pad eksporta tog luksuznog proizvoda od 2005. godine, saopštila je Federacija švajcarskih proizvođača satova.
U odnosu na isti period prošle godine, izvoz švajcarskih satova u novembru je smanjen za 17,4 odsto, i to na 2,4 miliona komada, pri čemu je u oktobru eksport satova porastao za 0,1 procenat.
Novembar je za švajcarske proizvođače uobičajeno mjesec kada bilježe najbolju prodaju satova, koji su bili omiljeni božićni pokloni, objavila je agencija TASR.
“Taj pad jasno ukazuje da je industrija satova već osjetila posljedice svjetske finansijske krize”, navodi se u saopštenju Federacije švajcarskih proizvođača.
Na nekim razvijenim tržištima proizvođači luksuznih satova su imali čak i dvocifreni pad prodaje.
Tako je u SAD pad prodaje švajcarskih satova bio čak 25 procenata, u Hongkongu 17, a u Japanu 14 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Analitičari prognoziraju da će se iduće godine situacija dodatno  pogoršati, kada se uticaj globalne finansijske krize bude proširio i na realnu ekonomiju.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!