Capital.ba

Probili budžet za 14 miliona!

22.07.2013. / 9:23

kmSARAJEVO, Unsko-sanski kanton prikazao je da je prošlu godinu završio sa oko 12,4 miliona KM manjka u budžetu, ali je iznos deficita zapravo veći za blizu 1,6 miliona KM, utvrđeno je u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Tako je prošle godine iz budžeta USK potrošeno skoro 14 miliona KM više od raspoloživog novca. Konstatovano je da je USK proteklih godina akumulirao oko 26,9 miliona KM deficita, te da je planirano da deficit bude pokriven zaduživanjem, što se nije desilo.

“Planiranje potrošnje raspoloživog javnog novca nije realno jer nije uvažavana postojeća ekonomska situacija i mogućnost ostvarivanja prihoda u planiranim iznosima. Raspoloživa sredstva u posljednje tri godine bilježe pad, dok rashodi bilježe rast, što ima za posljedicu akumuliranje deficita i vodi nelikvidnosti budžeta”, ukazali su revizori koji su dali negativno mišljenje raspolaganju budžetom USK u 2012. godini.

Upozoreno je da je deficit veći za blizu 1,6 miliona KM jer nisu evidentirane sve zakonske obaveze, poput isplata naknada za trudničko bolovanje za novembar i decembar.

“Ukupni prihodi iznosili su oko 164 miliona KM i manji su u odnosu na planirane zbog nerealnog planiranja izvora finansiranja”, naveli su revizori.

Ukazali su, između ostalog, da je od koncesija ostvareno 190.350 KM, ali i da se po ovom osnovu potražuje oko 1,23 miliona KM, što nije evidentirano.

Rashodi iz budžeta USK iznosili su 176,4 miliona KM i najviše je trošeno na primanja zaposlenih, materijal, tekuće transfere i nabavke.

Revizori su imali zamjerke zbog nedosljedne primjene Zakona o javnim nabavkama BiH kod nabavki 25 auta za MUP u vrijednosti od oko 584.500 KM, te nabavki Ureda za zajedničke poslove vrijednosti 174.850 KM za mikrofilmovanje arhivske i dokumentarne građe, njihovo sređivanje i digitalizaciju.

Revizori su utvrdili i da je Ministarstvo privrede sa oko 400.000 KM subvencioniralo izgradnju poduzetničke infrastrukture, ali nije vršena kontrola utroška dodijeljenog novca. Takođe, tekuća rezerva premijera i ministra finansija korištena je za troškove izdavanja knjiga i izrade doktorske disertacije na postdiplomskom studiju.

I kod izdataka za materijal i usluge revizori su utvrdili određene nepravilnosti. Tako su kroz ugovore o djelu, na koje je utrošeno 1,6 miliona KM, angažovani vozači, daktilografi, domari, čistači. Rad predsjednika Vladine komisije za izbor i imenovanje plaćan je 500 KM, što je više od utvrđenog limita. Dešavalo se i da putni nalozi u Uredu premijera i Uredu za zajedničke poslove budu izdati nakon putovanja, dok nisu podnošeni izvještaji kako bi bilo utvrđeno da su putovanja bila službena.

U revizorskom izvještaju naznačeno je da budžetski korisnici nisu dali komentare na dostavljene im nalaze revizora, ali je Ministarstvo finansija navelo da će postupiti po preporukama revizora u cilju otklanjanja propusta i nepravilnosti.

Trošenje bez granica

Korištenje mobilnih telefona bez ograničenja imaju premijer i ministri, te je neophodno preispitati ovakvu odluku Vlade USK radi ekonomičnijeg utroška javnog novca, istaknuto je u izvještaju federalnih revizora.

Nikakvim dokumentom nisu utvrđeni ni limiti reprezentacije, na koju je potrošeno 234.614 KM.

Na primanja 5.657 zaposlenih iz budžeta USK prošle je godine utrošeno oko 123,8 miliona KM. Mimo plate su po 100 KM po sjednici primali članovi Kolegija Vlade, koje čine premijer, ministri, sekretar, šef Kabineta premijera i sekretar Ureda za zakonodavstvo i Ureda za zajedničke poslove.

Neto primanje premijera i predsjednika Skupštine USK iznosilo je 3.666 KM, što je i najveća plata, ministara 3.116 KM i poslanika 2.474 KM. Poslanici uz to imaju 135 KM za prisustvo na sjednici kao i članovi Kolegija i radnih tijela Skupštine. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!