Capital.ba

Inflacija u Srbiji do kraja godine oko osam odsto

22.12.2008. / 15:17

BEOGRAD,  Guverner Narodne banke Srbije /NBS/ Radovan Jelašić izjavio je danas da će inflacija u Srbiji do kraja godine najverovatnije biti oko osam odsto, a da postoji mogućnost da bude i nešto niža.

On je najavio i da će, ukoliko budžetski prihodi u prvom tromjesečju naredne godine ne dostignu planirani nivo, biti neophodna revizija budžeta, odnosno zamrzavanje zarada, smanjenje penzija i povećanje poreza na dodatu vrijednost.

Jelašić je najavio da će u narednoj godini NBS inflaciju mjeriti rastom potrošačkih cijena, a ne rastom cijena na malo kao do sada, i ona bi u 2009. godini takođe trebalo da bude oko osam odsto.

Guverner NBS je objasnio da potrošačke cijene cjelovitije odslikavaju kretanje cijena u Srbiji, jer je u njima duplo veći udio cijena hrane i poljoprivrednih proizvoda, a smanjuje se udio cijena nafte i komunalnih usluga.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!