Capital.ba

Zavod “Zotović” – prvi u zdravstvu Srpske

18.07.2013. / 12:53

ZotovicBANJALUKA, Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić izjavio je danas da je Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Doktor Miroslav Zotović” visokospecijalizovana ustanova koja, po svim parametrima, prednjači u zdravstvu Srpske.
Stanić je tokom posjete Zavodu rekao da, prema svim pokazateljima, ova ustanova ima najbolje rezultate u segmentu u kojem radi.

On je naveo primjer hirurške ugradnje vještačke proteze, kod koje je prosječna dužina ležanja u 2012. godini u nekim bolnicama bila i više od 20 dana, dok je u Zavodu “Miroslav Zotović” ležanje svedeno na 13 dana.

Prema njegovim riječima, ove godine period ležanja će biti smanjen na osam-devet dana, što predstavlja evropski i svjetski standard.

Stanić je rekao da resorno ministarstvo podržava dalju izgradnju kapaciteta Zavoda i naglasio da ovakvoj ustanovi treba omogućiti dalju izgradnju i proširenje kapaciteta i usluga.

On je naglasio da u Zavod “Miroslav Zotović” dolaze na liječenje i pacijenti iz Federacije BiH, Hrvatske i Srbije, napominjući da porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi imaju prednost u ovoj ustanovi.

Direktor Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Doktor Miroslav Zotović” Goran Talić istakao je da Zavod ima dobru saradnju i podršku resornog ministarstva, Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, ali i predsjednika Republike Milorada Dodika u proširenju kapaciteta ove ustanove i djelimičnom preseljenju u Banju Slatina.

“Namjeravamo u Slatini graditi ortopedsku hirurgiju kapaciteta 100 kreveta, četiri operacione sale, gdje će se raditi najsavremenija implantaciona hirurgija na ovim prostorima”, rekao je Talić.

On je naveo da je na lokaciji u Slatini planirano proširivanje smještajnih kapaciteta za 260 kreveta, odnosno dva objekta po 8.000 metara kvadratnih, te izrazio očekivanje da će planirano, uz pomoć Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, biti realizovano do kraja naredne godine.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja u ovom zavodu Nataša Tomić rekla je da je posjeta ministra zdravlja Srpske još jedna potvrda dobre saradnje i zajedničkog planiranja budućih usluga.

Ona je istakla da su ljudi ključ svakog uspjeha i dodala da u Zavodu radi 77 ljekara, od koji su 46 specijalisti različitih grana, a 31 je na specijalizaciji ili pred specijalizacijom.

“U Zavodu radi 159 fizioterapeuta, 161 medicinska sestra, više od 40 radnih terapeuta, te dobro razvijen tim za psihosocijalnu-edukativnu rehabilitaciju i tim za proizvodnju i aplikaciju ortopedskih pomagala“, rekla je Tomićeva.

Načelnik Centra za hiperbaričnu medicinu u Zavodu Aleksandar Gajić rekao je da će višemjesna hiperbarična komora, čija je izgradnja i instalisanje u toku, pacijentima pružiti bolju uslugu.

Uz pomoć hiperbarične komore, prema riječima Gajića, liječi se bolest ronilaca, pacijenti oboljeli od šećerne bolesti sa komplikacijama, gangrenama i ranama koje sporo zarastaju, pacijenti sa opekotinama, trovanjem ugljen monoksidom, gasne embolije, ujedi nekih otrovnih životinja i anemija.

On je precizirao da postoji 13 standardnih dijagnoza koje se liječe uz pomoć hiperbarične komore.

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Doktor Miroslav Zotović” ima tradiciju dugu 60 godina, a radi na dvije lokacije i to u Trapistima kod Banjaluke i u Slatini gdje se nalaze banjski kapaciteti. (Srna)

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!