Capital.ba

Dodik: Puna podrška menadžmentu “Alumine”

16.07.2013. / 18:50

aluminaZVORNIK, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom današnje posjete zvorničkoj kompaniji “Alumina” dao je punu podršku menadžmentu te firme.

Dodik je nakon sastanka sa menadžmentom kompanije “Alumina” rekao da je prethodni vlasnik apsolutno zanemario proizvodnju u kompaniji ili da je htio da rasprodajom imovine sanira svoje poslovne dubioze na strani.

“Iz jedne takve situacije uspjeli smo da sačuvamo primarno za Republiku Srpsku, a to je vlasništvo, radna mjesta i perspektivu ovog preduzeća u proizvodnji, koja nije bez konkurencije u regionu i jedino može uspjeti uz podršku institucija”, izjavio je Dodik.

On je istakao da je novi menadžment “Alumine”, koji je postavljen odlukama Vlade Republike Srpske, pokazao sposobnost da ovlada svim procesima, te naglasio da ima povjerenje u menadžment i njihov poslovni plan.

“Naša podrška je potpuna i apsolutna, dnevna je komunikacija sa različitim institucijama Vlade na tom planu”, izjavio je Dodik.

On je istakao da su u radu kompanije “Alumina” zabilježene uštede.

“Značajno je poboljšanje u pogledu proizvodnje, odnosno smanjenje troškova u proizvodnji, pa je tako izgradnjom kotla na čvrsto gorivo potrošnja gasa smanjena na 30 odsto od ranije potrošnje. Time je gas, koji je bio prvi po obimu troškova u proizvodnji, sada na četvrtom mjestu. To nam potvrđuje da se ovdje veoma domaćinski radi, te da je ekipa ljudi koji su profesionalno i životno vezani za ovaj kraj najbolja preporuka za uspjeh. Zato ja imam optimizam i želim da im dam podršku”, poručio je Dodik.

On je rekao da je ovdje riječ o dva procesa – jedan je stečaj u Fabrici “Birač”, a drugi potpuna obnova i održavanje proizvodnje

“Više od 1.000 radnika ovdje danas radi i primaju redovno platu, a moram da kažem da je u prošlom mjesecu fabrika poslovala pozitivno”, rekao je Dodik.

On kaže da istražni organi u fabrici “Birač” u stečaju treba da rade svoj posao, te da niko ne treba da bude pošteđen.

“Ko se god ogriješio o zakonu moraće da odgovara. Apsolutno podržavam rad svih istražnih organa i pravosudnih institucija”, naglasio je predsjednik Srpske.

On je rekao da su u zvorničkoj fabrici problemi dugovi iz prošlosti, dodavši da je stečajni upravnik u “Biraču” potpuno autonoman u odlučivanju u vezi sa stečajnim postupkom.

On je ukazao da je uvijek prisutan problem novca. “Bilo je problema kako plasirati novac iz javnih sredstava u ovaj sistem zbog raznih povezanih lica i nejasnoća na tom planu. I danas smo imali jednu važnu odluku suda u Bijeljini koja je to definisala na novi način, čime se stvaraju uslovi da se iz poslovnih banaka, uz određenu podršku Vlade, obezbijede i obrtna sredstva”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, da bi finansijski tokovi u “Alumini” bili optimalni potrebna je kreditna podrška od 10 miliona KM u naredna tri mjeseca, i to pet miliona u prvom mjesecu, tri u drugom i dva u trećem mjesecu.

“Time će se optimalizovati finansijski tokovi i stvoriti uslovi za obezbjeđenje, prije svega, sirovine i za proizvodnju u toku zime”, rekao je Dodik.
Predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Mile Matić rekao je da su svi dosadašnji kupci zadržani, te da su robno-novčani tokovi preusmjereni, kako je rekao, na direktno.

“Sve ide direktno – aranžmani sa kupcima, dobavljačima i novac stiže u Republiku Srpsku. Goruća pitanja su snabdijevanje gasom i tekuća likvidnost, jer su od ranije stvorene određene obaveze koje moramo razrješavati”, istakao je Matić.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, koji je učestvovao na sastanku, istakao je da sve ono što je zacrtano kada je otvoren stečajni postupak ide svojim tokom.

“Možda nekada malo sporije nego što bi smo željeli, ali je važno da sve ide u smjeru da se očuva proizvodnja i da se ona podiže svakodnevno. Idemo dalje, ova fabrika je u rukama dobrog menadžmenta, postoji dobra saradnja sa Vladom Srpske i nema razloga da se ovdje ne napravi sjajan poslovni rezultat”, smatra Stevanović.

Stečajni upravnik u fabrici glinice “Birač” Lazo Đurđević istakao je da stečajni postupak teče svojim tokom.

“Ono što se najviše radi jeste identifikacija imovine koja se odnosi na nekretnine, a koja pripada stečajnom dužniku, ali smo na dobrom putu da i to riješimo do kraja jula, tako da bi u avgustu mogli izvršiti popis i procjenu te imovine”, rekao je Đurđević.

U delegaciji Republike Srpske bili su i ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević i ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić–Hrstić, te savjetnik predsjednika Srpske Miladin Dragičević. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!