Capital.ba

„Jelšingrad“, „Kaldera“ i „Elas“ proizveli prototipove za elektromobil

10.07.2013. / 13:08

elektromobilBANJALUKA, Preduzeća “Jelšingrad”, “Kladera” i “Elas” proizvela su prototipove komponenti za električne automobile i nedavno su ih uputili na dalje testiranje u Njemačku, saznaje CAPITAL.

Dok ne stignu zvanični rezultati testiranja elektro komponenti koje su po prvi put proizvedene u Republici Srpskoj, u Ministartsvu industrije, energetike i rudarstva RS očekuju da serijska proizvodnja prvog električnog “strit skutera” počne u naredna dva mjeseca.

Njemačka kompanija “Strit Skuter”, koja sa Privrednim društvom Nikola Tesla sarađuje na projektu izrade elektromobila, odabrala je ova tri preduzeća kao strateške partnere za realizaciju projekta proizvodnje električnih automobila u Republici Srpskoj.

Inače, Privredno društvo “Nikola Tesla” je u oktobru prošle godine osnovala Vlada RS sa ciljem da se bavi proizvodnjom, primjenjenim istraživanjem i eksperimentalnim razvojem.

Ministar industrije energetike i rudarstva RS Željko Kovačević kaže za CAPITAL da realizacija ovog projekta teče u skladu sa planom, te da očekuje da će u naredna dva mjeseca biti završeni svi testovi i početi serijska proizvodnja.

“Njemački partner na projektu – kompanija ‘Strit Skuter’ odabrala je ova tri preduzeća iz RS za saradnju, jer ispunjavaju sve tehničke i tehnološke zahtjeve proizvodnje komponenti za električni automobil. Paralelno sa ovim projektom preduzeće „Nikola Tesla“ aktivno radi i na realizaciji razvoja tekstilne industrije u Hercegovini. U maju je otvoren edukativni centar i pogon za proizvodnju odjeće u Bileći, u kojem je zaposleno 200 radnika u jednoj smjeni, a u planu je i uvođenje druge smjene sa još 200 radnika”, poručuje Kovačević.

U Privrednoj komori RS poručuju za CAPITAL kako je ovaj projekat od izuzetne važnosti za privredu RS, te su uvjereni da će ova tri preduzeća, izabrana od strane Njemačkog partnera, u potpunosti moći da udovolje visokim tehnološkim zahtjevima proizvodnje elektromobila.

„Izabrana preduzeća svojim tehnološkim mogućnostima i opremom mogu proizvoditi taj dio komponenti za električne automobile. U narednom periodu treba da se odredi nosilac tog posla za finalizaciju proizvoda, odnosno preduzeće koje će objediniti sve komponente u finalni proizvod“, kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević, te dodaje da su uslovi i kriterijumi za proizvodnju ovakvih komponenti vrlo rigorozni, pa će detaljna tesitranja vjerovatno potrajati još neko izvjesno vrijeme.

Privredna komora RS detaljno prati rad privrednog društva „Nikola Tesla“, te smatraju da će projekat proizvodnje elektromobila omogućiti ubrzan razvoj elektro-mašinskog sektora u RS.

„Podržavamo sve razvojne projekte koji uvezuju nauku i tehnologiju i ovaj projekat je jedan od njih. Osim toga, značajna su i ulagnja preduzeća ‘Nikola Tesla’ u radno intezivnu granu tekstilne industrije u Istočnom dijelu RS, kojim je omogućeno zapošljavanje novih radnika “, poručuje Blagojević.

 

J.Despotović

 

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: „Jelšingrad“, „Kaldera“ i „Elas“ proizveli prototipove za elektromobil

    1. Jovo

      Kako da ne, eno kupci tog automobila već danima stoje u redu ispred zgrade Vlade čekajući da ga kupe. Kome padaju na pamet ovakve bajke?

    2. brutalno dobro

      Specijalci ili kvazi intelektualci ,nema razlike??????

    3. cicvara i med

      Šta bi jel potpisan najavljivani ugovor ?Ili je sve ostalo na plasteničkoj proizvodnji i plantažama u Hercegovini prida Piskavica a.

    4. Mil

      Gdje god nađeš zgodno mjesto tu Teslu …….

    5. UKK

      Ura druga smjena?Udarnički .

    6. Mil

      Inače privredna komora je jedna ozbiljna institucija.opravdala je svoje postojanje ako izbogčega onda da udomi neke tamo …………….i tako dalje.Jedino svaka čast za Kalderu,Jelšingrad ,ozbiljne su kuće za ovakve igrice