Capital.ba

“Švajcarac“ i dalje na ledu

08.07.2013. / 7:40

slikaBEOGRAD, Presuda koju su dobili hrvatski građani protiv osam banaka mogla bi da donese korist i ovdašnjim korisnicima kredita u švajcarskim francima.

Kako za “Novosti” objašnjava Dejan Gavrilović, predsjednik Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva”, iako nema direktnog uticaja hrvatske presude na situaciju u Srbiji, moguće su pozitivne posljedice i za ovdašnje zadužene.
– Hrvatska i Srbija imaju sličan Zakon o obligacionim odnosima i Zakon o zaštiti potrošača, koji su bili osnov za ovakvu tužbu hrvatskog udruženja korisnika kredita – navodi Gavrilović. – Između ostalog, jedno od obrazloženja za presudu hrvatskog Trgovinskog suda bilo je da banke nisu dovoljno kvalitetno obavijestile klijente o rizicima koje nose krediti u francima. A ovdje su ti zajmovi reklamirani kao najpovoljniji na tržištu.
I “Efektiva” je, u februaru, podnijela kolektivnu tužbu protiv banaka tražeći ukidanje devizne klauzule.
– Sada smo u nekoj vrsti vakuuma čekajući da se izmjeni Zakon o parničnom postupku – ukazuje Gavrilović.
Udruženje “Efektiva” trenutno vodi 200 do 250 pojedinačnih sporova sa bankama. Po riječima Gavrilovića, dobijeno je 15 presuda i to zbog jednostranog podizanja kamatne stope i primjene različitih kurseva prilikom obračuna kredita.
– U septembru ćemo podnijeti i krivične prijave protiv banaka, zbog kredita u švajcarskim francima, zelenašenja i jednostranog podizanja kamatnih stopa – najavljuje predsjednik “Efektive”.
Osim sudskih tužbi, korisnici kredita u švajcarcima u Srbiji imaju mogućnost da pristanu na privremeno sniženje rata, koje bi banke trebalo da im ponude na preporuku Narodne banke Srbije. Za tri nedjelje ističe rok bankama da, po poreporuci NBS, pripreme nove ugovore za zadužene u švajcarskim francima. Korisnici kredita u švajcarcima koji na to pristanu, plaćaće niže mjesečne rate u naredne tri godine, ali im razlika neće biti oproštena, već naplaćena nakon tog perioda. U Udruženju “Efektiva” ukazuju da korisnicima kredita ova “preporuka” neće donijeti ništa dobro, jer im se samo uvećava ostatak duga.

Odobreno 22.000 kredita
U Srbiji ima oko 22.000 kredita odobrenih u švajcarskim francima. Njihova ukupna vrijednost kreće se od 800 do 900 miliona evra. Najviše se u „švajcarcima“ zaduživalo 2007. i 2008. godine. Po podacima Udruženja banaka Srbije 257 građana kupilo je na kredit u francima po dva stana. Prosječan kredit u „švajcarcima“ iznosi 6,1 milion dinara, dok prosječan kredit u evrima iznosi 3,2 miliona dinara. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!