Capital.ba

Mirjanić: Primarna poljoprivredna proizvodnja zadovoljavajuća

27.06.2013. / 16:42

mirjanicBANJALUKA, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić ocijenio je kao zadovoljavajuće stanje u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje.

On smatra da treba oformiti fabriku sjemena, uz proizvodnju na više lokacija da bi se smanjio uvoz krupnog i sitnog sjemena za šta se izdvaja više od 80 miliona KM, jer Srpska proizvodi 2.000 tona sjemenske pšenice, a njene potrebe su oko 9.000 tona.

Mirjanić je na konferenciji za novinare u Banjaluci procijenio da će ukupna proizvodnja ovogodišnjeg roda pšenice iznositi oko 160.000 tona, uz tržišni višak od 35.000 do 40.000 tona.

Ministar poljoprivrede navodi da je teško reći kolika će biti cijena pšenice, ali da bi se mogla kretati od 32 do 45 feninga.

On procjenjuje da bi, ako bi se do jeseni zadržalo normalno vrijeme bez izražene suše, prosječan prinos kukuruza u zrnu mogao iznositi minimalno šest tona po hektaru, što bi dalo ukupnu proizvodnju od oko 960.000 tona, dok je višegodišnji prosječan prinos iznosio četiri tone po hektaru na prosječno 141.000 hektara pod kukuruzom.

On je dodao da će Ministarstvo nastojati pomoći voćarskim proizvođačima koji su pretrpjeli štetu kroz sufinansiranje sadnog materijala.

Mirjanić je rekao da ohrabruje povećanje proizvodnje kvalitetnije stočne hrane i oporavak stočnog fonda, te se procjenjuje da bi ova godina mogla da ostvari rezultate iznad petogodišnjeg prosjeka.

On je dodao da je u prvih pet mjeseci zabilježen rast u prehrambenoj proizvodnji za 10 odsto, pa je u robnoj razmjeni ostvaren spoljnotrgovinski deficit od 134.980 KM.

Mirjanić je rekao da će uskoro početi usmjeravanje sredstava za podsticanje primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

“Svrha namjenske kreditne linije je uspostavljanje razvojnog revolving fonda, koji će u narednim sezonama koristiti sve više agrarnih subjekata. Kreditna sredstva trebaju biti odobravana na period trajanja proizvodnog ciklusa, računajući i plasman robe, bilo primarnih proizvoda ili finalnih prerađevina”, pojasnio je Mirjanić. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!