Capital.ba

Besplatna podjela akcija za zaposlene u javnim preduzećima

08.12.2007. / 12:34

BEOGRAD, Za zaposlene i bivše zaposlene u javnim preduzećima prijedlogom zakona o besplatnoj podjeli akcija, utvrđen je nešto drugačiji model za podelu akcija. Oni će morati da do 30. juna 2008. godine oragnizuju referendum u svom preduzeću i da se izjasne da li prihvataju da dobiju besplatne akcije ili novčani bonus koji je, opet za svako preduzeće određen u različitom iznosu.

Za “EPS” je određen bonus od 220 miliona evra, “NIS” – 100 miliona evra, “Telekom Srbija” – 160 miliona evra, “Galenike” – 17 miliona evra, “Jat ervejza” – 11 miliona evra i Aerodroma “Nikola Tesla” – 4 miliona evra.

U slučaju da se opredjele za akcije, imaće pravo na prenos bez naknade akcija tog preduzeća u visini od 200 evra po punoj godini radnog staža obračunatoj prema procjenjenoj tržišnoj vrijednosti ukupnog kapitala preduzeća prije sprovedene privatizacije, a najviše za 35 godina radnog staža.

Novina u odnosu na prethodne “verzije” zakona je da će u ovu grupu ući i zaposleni i bivši zaposleni u preduzećima koja su nekada bili sastavni dio ovih javnih preduzeća. Tako će privilegiju da biraju između bonusa i besplatnih akcija imati zaposleni u “Transnafti” i “Srbijagasu”, “PTT saobraćaju Srbija, “Elektromreži Srbije”, “Resavici”, “Kopovi Kosova”, “Termoelektrani Kosovo”, “Elektrokosmetu”.

Odredbe ovog zakona proširene su i na ostala javna preduzeća sa većinskim učesćem državnog kapitala, ukoliko do 2010 godine uđu u proces privatizacije.

Prijedlogom zakona predviđene su i novčane kazne za svako preduzeće koje se ogrješi o odredbe koje su precizirane ovim zakonom i to u iznosu od milion do tri miliona dinara s tim što odgovorna osoba u tom preduzeću može biti kažnjena u iznosu od 50.000 do 200.000 dinara. Predviđena je i kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara za svakog koji se odluči da ugovorom pravo na besplatne akcije prenese na nekog drugog.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!