Capital.ba

Srpsku robu u Hrvatskoj uvijek čeka rampa

21.06.2013. / 7:55

slika 1BEOGRAD, Srpska roba je i dalje veoma slabo zastupljena na hrvatskom tržištu.

Čvrst gard stvaraa mnogobrojne prepreke.

Najveće „kočnice“ su necarinske barijere, komplikovane procedure pri uvozu, neusaglašenost standarda Srbije sa propisima EU, ali i medijska kampanja protiv uvozne robe. Tako, samo 10 firmi posluje na hrvatskom tržištu, dok je u Srbiji prisutno 280 kompanija iz ove susjedne zemlje.

Preduzeća iz Hrvatske su u Srbiji preuzela veliki dio prehrambene i konditorske proizvodnje. Nekada najveće kompanije „Soko štark“, „Dijamant“,“Frikom”, sada su strane – u rukama hrvatskih vlasnika.
Na investicije i robu iz Srbije, međutim ne gleda se blagonaklono, što otežava prodor kompanija. Većina privrednika koji rade u Hrvatskoj ili koji su pokušavali da otpočnu biznis kod komšija ističu da „roba iz Srbije nije još tamo dobrodošla, mada se polako situacija mijenja nabolje“.
I statističke brojke pokazuju da Srbija nije dovoljno prisutna na tom tržištu, jer i dalje Srbija godišnje plasirala u Hrvatsku robu za oko 110 miliona dolara manje vrijednosti od one koju odatle primi, odnosno ima veći uvoz od izvoza. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!